Authentieke Siciliaanse lasagne Bolognese

Pasta, Hoofdgerecht, 8 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 30 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 19-05-2006 | 22 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 250 gram doperwten fijn
  • 4 stuks worteltjes
  • 4 st selderij
  • 1 teen knoflook
  • 2 stuks uien
  • 2 pak Heinz gezeefde tomaten
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 200 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 pak lasagnebladeren Grand Italia
  • 2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiden

Een avond van tevoren beginnen met de Bolognesesaus : In een pan een scheut olijfolie doen en dit goed heet laten worden. Hierin de kleingesneden ui en de kleingesneden knoflook al roerend bakken totdat de ui lichtbruin wordt. Nu gehakt eraan toevoegen, en blijven roeren totdat dit ook gaar is. Dan de kleingesneden worteltjes erbij, de twee blikjes tomatenpuree toevoegen, de fijngesneden selderij erbij. Dan de twee pakken Heinz gezeefde tomaten erbij. Een ongeveer een eetlepel nootmuskaat eraan toevoegen, wat peper en zout erbij, en dan de doperwtjes erbij. Nu vuur uitdoen. Dit een nacht laten staan ! De tweede dag : De Bechamelsaus maken: Dit kan je niet te lang laten staan. Vlak voor dat de lasagne wordt gemaakt moet je deze saus maken. 50 gram roomboter zachtjes laten smelten in een pannetje. Aan de gesmolten boter langzaam, beetje voor beetje de bloem toevoegen. Blijven roeren ! Dan, ook weer heel langzaam, scheutje voor scheutje de melk toevoegen. Blijven roeren ! Hier mag ook wat zout peper en nootmuskaat bij. Klaar ! Het maken van de lasagne : Op de bodem van de ovenschaal een dun laagje bolognesesaus scheppen, probeer voornamelijk het waterige van de saus op de bodem te scheppen. Dan een laagje lasagnebladeren, even uitmeten hoeveel er naast elkaar passen. Dan een laag bolognesesaus erbovenop. Hier doorheen roer je een schep Bechamelsaus. Hier overheen strooi je geraspte Parmezaanse kaas. Dan weer een laag lasagnebladeren en hier overheen weer Bolognesesaus, hier doorheen weer een schep Bechamelsaus en weer strooi je er parmezaanse kaas overheen. Zo ga je door totdat je ongeveer 6 lagen lasagnebladeren hebt. Je eindigt met een laag Bolognesesaus, met daar bovenop een laag Bechamelsaus, en daaroverheen een lekker laagje Parmezaanse kaas. De schaal afdekken met zilverfolie, en dan in een voorverwarmde oven op 200 graden, 20 minuten. Dan het zilverfolie verwijderen, en nog eens 10 minuten in de oven. Klaar ! Serveren met stokbrood, sla en rode wijn !!!

Materialen

Langwerpige ovenschaal

Bronvermelding