Menu
Aspergekroketjes
Ingrediënten
- 2 st eieren
- 100 gr roomboter
- 120 gr bloem en extra voor paneren
- 200 gr witte asperges, geschild, houtige onderkant afgesn
- zout
- 1 tl suiker
- 200 gr groene asperges
- 4 dl groentebouillon
- 100 gr ham in kleine blokjes
- 4 el peterselie, fijngesneden
- 4 st eiwitten, losgeklopt
- 500 gr panko (Japans broodkruim, toko) of beschuitmeel
Bereiden
1. Kook eieren in 5 min. hard, schrikken onder koud water, pellen en in stukjes snijden.
2. Verwarm boter op laag vuur; niet laten kleuren. Voeg bloem in één keer toe en roer met spatel door de boter.
3. Laat roux 2-3 min.garen, roer regelmatig. De roux is klaar als deze gaat glanzen en er zanderig uitziet. Laat afkoelen.
4. Breng asperges in water met zout en suiker aan de kook, draai het vuur laag en laat ze in ± 5 min. beetgaar worden. Laat ±10 min. in het vocht afkoelen, bewaar het kookvocht. Blancheer de groene asperges 3-4 min. in kokend water met zout beetgaar. Laat ± 10 min. in het vocht afkoelen.
5. Snijd de asperges in kleine stukjes. Breng 4 dl kookvocht en de bouillon aan de kook en voeg dit scheutje voor scheutje toe aan de roux. Roer er met een garde een gladde saus van en laat deze ± 5 min. zachtjes koken. Voeg de asperges, ham eieren en peterselie toe en schep alles in een grote kom. Zet dit minstens 4 uur in de koelkast of ± 1 uur in de vriezer.
6. Spuit met de spuitzak de vullig in dikke repen op een plateau. Laat deze nog ± 30 min. opstijven. Snijd de repen in stukken van 4-5 cm lang. Wentel de stukken eerst door de bloem dan door het eiwit en tot slot door het broodkruim. Druk het paneersel rondom goed aan. Laat de kroketjes nog ±30 minuten opstijven in de koelkast.
7. Verhit de olie in een frituurpan 170°. Bak hierin de kroketjes per 4 in ± 5min goudbruin..Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Materialen
spuitzak, friteuse of frituurpan