Kerstfruitcake

Gebak, Brunch, 12 personen, Anders.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 120 minuten, Bereiding: 10 minuten,

Laatst aangepast: 23-05-2006 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 350 gram boter
  • 175 gram rietsuiker
  • 175 gram bruine suiker
  • 250 gram gedroogde maar sappige vijgen
  • 250 gram geconfijte (geen gekleurde) kersen
  • 250 gram gedroogde maar sappige abrikozen
  • 150 gram gedroogde ontpitte pruimen
  • 5 stuks grote scharreleieren
  • 100 gram gekneusde amandelen
  • 100 gram gesuikerde sinasappel- en citroenschil
  • 250 gram rozijnen
  • 250 gram krenten
  • sap en rasp van een citroen
  • sap en rasp van een sinaasappel
  • 150 gram hazelnoten
  • 1 glas cognac
  • 1 tl foelie
  • 1 tl kaneel
  • 1 1 tl bakpoeder
  • 350 gram gewone bloem

Bereiden

bekleed de binnenkant van het bakblik en vet het papier in met boter. Verwarm de oven voor op 175C. Boter en suiker in de foodprocessor of bewerk het met de staafmixer. Klop de boter en de suiker door tot een creme is ontstaan, doe er een voor een de eieren bij. Het is niet erg als het nu gaat schiften, daar merk je later niets van. Zet de foodprocessor op mengen of ga met de hand verder. Al het fruit snijden, behalve rozijnen en krenten, pruimen door de helft, vijgen in drieen en de steeltjes eraf. Meng al het fruit door het eimengsel. Voeg de noten toe en de cognac, het fruitsap en de bakpoeder en kruiden en vouw er op het laatst de bloem door. Blijf roeren tot er een goed gemengde massa is ontstaan. Giet het deeg in de bakvorm en zet het een uur in de oven. Dan de oven terugzetten naar 150C en de bovenkant van de cake bedekken met ingevet bakpapier. Nu twee uur laten bakken. Op de gebruikelijke wijze met breinaald testen of de cake al gaar is, anders nog een kwartiertje extra in de oven. Blijft goed ingepakt drie weken goed, hoe langer hij staat hoe lekkerder hij wordt!!

Materialen

bakblik van ongeveer 23 cm doorsnee

Bronvermelding