'Stoofpeertjes met kaneelijs en een crumble van bastognekoekjes' Erg lekker als toetje wanneer het buiten guur is, dus waar wacht je nog op

Anders, Nagerecht, 8 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 02-01-2012 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1,5 kilo stoofpeertjes (gieser wildeman)

Bereiden

1,5 kilo stoofpeertjes (gieser wildeman) 1 zakje vanillesuiker 300 ml rode wijn 2 kaneelstokjes 8 kruidnagelen 4 eetlepels kristalsuiker 1 citroen 1 bak kaneelijs (erg lekker van AH-huismerk) 8 hele bastogne koekjes voor de garnering, 6 verkruimelde bastogne koekjes grote (soep)pan met deksel, schilmesje Schil de peren maar laat voor de sier het steeltje er aan en laat de peren ook heel (dus het klokhuis hoeft er niet uit). Doe de peertjes in een grote pan en voeg de wijn, kaneelstokjes, kruidnagelen, suiker en vanillesuiker toe. Vul de pan aan tot de peertjes onder het vocht staan met kraanwater. Snij een beetje geel van de citroen schil en voeg deze ook toe aan het kookvocht. Breng de peertjes nu aan de kook. Proef met een lepeltje voorzichtig iets van het vocht. Vind je het te zoet? Knijp er dan wat citroensap in uit. Niet zoet genoeg? Voeg dan wat extra suiker toe. Nu komt een tip van mijn oma. Koken de peertjes? Doe dan de deksel op de pan en haal deze er niet meer af tot de peertjes klaar zijn. Zo worden ze mooi rood. Zet de peren op het laagste vuur en laat ze 2,5 uur doorkoken. Na 2,5 uur kun je de peertjes serveren met een bolletje kaneelijs met daarover heen kruimels bastogne koek. Maak je bordje mooi op met het peertje en het gehele koekje. Variatie en inspiratie - Geen (rode)wijn liefhebber? Je zou ook bessensap of roosvicee kunnen gebruiken voor een zoete smaak en rode kleur. -Stoofpeertjes zijn ook lekker bij een maaltijd met bijvoorbeeld rode kool. -Helemaal op de gemakkelijke toer? In sommige winkels (groenteboer, zeer goed gesorteerde supermarkt) kun je stoofpeertjessuiker kopen. Deze suiker is rood van kleur en op die manier heb je alleen nog die suiker en water nodig.

Bronvermelding