Echte oliebollen, banketbakker Cees Holtkamp

Gebak, Hapje, 6 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 30-12-2011 | 9 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 stuks ei
  • 500 gram bloem
  • 1/2 liter melk
  • 50 gram gist
  • 15 gram geraspte citroenschil
  • 50 gram roomboter
  • 10 gram zout
  • 250 gram rozijnen (geweld)
  • 150 gram krenten (geweld)
  • 200 gram appelblokjes
  • 2 flessen zonnebloemolie/slaolie

Bereiden

Los de gist op in 42,5 gram lauwe melk. Roer het ei erdoor. Voeg de bloem toe en daarna de geraspte citroenschil. Flink mixen. Giet als het beslag glad is de overige melk er bij. Voeg dan gesmoten boter en zout toe. Nog even flink met de mixer. Nu rozijnen, krenten en appelblokjes erdoor. 45 minuten rijzen op 28 graden. Spatel beslag door, en geef het weer een paar minuten om tot rust te komen. Verhit olie tot 180 graden. Schep met 2 lepels bollen van het beslag in de olie. Frituur de bollen 6 minuten, keer ze halverwege en laat ze uitlekken. Hupla met de poedersuiker! Krokant van buiten en smeuïg van binnen!

Bronvermelding