Oliebollen van iemand anders z'n vader

Gebak, Hapje, 6 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 30-12-2011 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 0,8 liter vocht incl. uitlekvocht rozijnen
  • 1000 gram bloem
  • 400 gram rozijnen
  • 50 gram verse gist
  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 2 eetl suiker
  • 1 snufje zout
  • 1 stuks ei

Bereiden

Voorbereiding Rozijnen wassen en weken in ? 1 dl water + 2 eetl. suiker. (evt. een paar borrelglaasjes brandewijn of rum). Dit ? 24 uur laten weken. Bloem in kom doen. Gist oplossen in 1/4 liter lauwwarme melk.Gist + ei + margarine + rozijnen + weekvocht aan het meel toevoegen. Dit alles goed mengen. De resterende melk toevoegen.( denk eraan niet meer dan in totaal 0,8 l vocht). Het geheel moet een homogene massa worden.Beslag afdekken met een vochtige doek en laten rijzen.Ik zelf maak het beslag een avond van tevoren en zet het dan de hele nacht in de keuken. Oudejaarsochtend begin ik dan al vroeg met bakken. Het beslag is dan goed gerezen en het is niet te snel gegaan. Het is beter om het langzaam te laten rijzen. Bereidingswijze Olie verwarmen op 180?.Voor het bakken het beslag nog even goed doorroeren zodat de rozijnen goed zijn verdeeld. Met ijsbolletjeslepel beslag scheppen en in de hete olie laten glijden. Mooi bruin en gaar laten bakken.In ca. 6 minuten. Eerste paar oliebollen even testen op gaarheid. Serveertips Wanneer je de rozijnen lang laat weken onttrekken ze geen vocht meer uit de oliebollen en blijven ze lekker luchtig.I.p.v. 400 gram rozijnen kun je ook 200 gram rozijnen nemen en wat stukjes appel toevoegen en iets kaneel en/of stukjes abrikoos.

Bronvermelding