GRIEKS: * Even anders: * Baklava met tomaat, feta, amandelen en dadels

Hartige Taarten, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.

Laatst aangepast: 28-01-2012 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 dl olijfolie
  • 5 Spaanse uien, doormidden en dan in dunne plakjes snijden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gehakt
  • 2 thl kaneel
  • snuf kristalsuiker
  • bos dille, fijngehakt of 3 eetl gedroogd
  • 8 trostomaten, ontveld en grofgehakt, bewaar helft
  • van de sap
  • 3 theel tomatenpuree
  • 1 pak filodeeg (9 vellen)
  • 150 g gesmolten boter
  • 60 g blanke amandelen, tot kruimels vermalen
  • 100 g medjool dadels, ontpit in dunne plakjes
  • 250 gram feta, verkruimeld
  • 6 eetl vloeibare honing

Bereiden

Baklava is gewoonlijk een zoet gerecht, maar Maria Elia heeft er iets anders van gemaakt. Dit gerecht kan warm en koud gegeten worden. Oven 180 graden C. Verhit de olijfolie in een pan met zware bodem. Smoor de ui rustig op laag vuur, voeg knoflook, kaneel en suiker toe en draai het vuur hoger. Fruit de uien circa 6 minuten tot ze gekarameliseerd zijn. Doe de dille, tomaten en de helft van het sap en de tomatenpuree erbij en laat alles 5 minuten rustig inkoken. Vouw de vellen filo open en snijd ze doormidden; dek ze af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen. Besmeer een bakplaat van 30 x 20 cm met gesmolten boter, bekleed hem met een vel filo, bestrijk dit met boter en maak ze drie lagen. Verdeel de helft van het uienmengsel over het deeg, verdeel de helft van de amandelen, de dadels en de helft van de feta erover. Bedek het geheel met de rest van het uimengsel, amandelen en feta en er 3 vellen beboterd filodeeg op. Kerf de bovenkant licht in een ruitpatroon of in vierkanten in, bestrijk hem met boter en sprenkel er wat water over. Bak de baklava in de oven in 30 tot 35 minuten goudbruin. Laat de baklava iets afkoelen voor je hem opdient besprenkel elke portie met honing. Geef er bijvoorbeeld venkelsalade met tsazsiki bij.

Bronvermelding