Griekse stoofschotel van rundvlees met uitjes (Moschari stifàtho)

Anders, Hoofdgerecht, 6 personen, Mediterraan.

Laatst aangepast: 14-01-2012 | 21 keer bewaard

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie
  • 100 g (biol.) spekblokjes
  • 500 g gepelde,gehalveerde sjalotjes
  • 1 kg runderstooflappen,grote dobbelstenen
  • 3 tenen gehakte knoflook
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 5 peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 7 kruidnagels
  • 1 theel. gemalen piment
  • 3 lepels rode-wijnazijn
  • 200 ml rode wijn
  • 1 theel suiker
  • 3/4 tablet kip- of paddestoel bouillonblokje
  • 120 g zwarte olijven zonder pit (Taggia)
  • 200 g gewelde halve pruimen zonder pit

Bereiden

1. Verhit een scheut olijfolie in een ruime braadpan en bak de spekjes een paar minuten ietsje uit. Voeg de uitjes toe en roerbak tot ze licht kleuren. Schep de uitjes en spekblokjes uit de pan. Bak het vleesin gedeelten op hoog vuur rondom bruin, voeg zonodig wat extra olijfolie toe. Doe al het vlees met de knoflook en een snuf zout weer in de pan. Bak al omscheppend in een minuutje. Voeg de tomaten, peprkorrels, laurier, kruidnagels en piment toe. Schep even om en doe de azijn, wijn en suiker en 200 ml water erbij. 2. Stoof het vlees in de afgesloten pan 1 uur op heel laag vuur of in de oven (begin op 125 graden C.en draai lager tot het vocht alleen trilt) Voeg dan het bouillonblokje, spek, uitjes, olijven en pruimen toe. Stoof door tot de uitjes en het vlees goed zacht zijn en de saus licht is gebonden. Maak op smaak met zout en peper. Serveer met rijst en wortel-koolsalade. Geef er een lekkere rode wijn bij. Tip: ALTO CRUZ ROBLE (Hema Euro 8.50) ruikt naar pruimen, melkchocolade en kruidigheid.

Materialen

Flinke gietijzeren braadpan

Bronvermelding