Menu
Authentiek recept van Couscous van Zohra
Ingrediënten
- Onderin de pan:
- mager lamsvlees ( mag botje aan zitten )
- 1 soeplepel olijfolie
- 1 grote ui
- klontje boter
- zout
- 2 tl zwarte peper
- bosje samengebonden koreander, later eruit halen
- kopje water
- 1 tomaat
- na 1uur stomen:
- 1 winterwortel
- pompoenvruchtvlees, in blokjes
- 1 rettich
- 2 courgettes
- In het bovenste deel van de stoompan:
- 500 g couscous
- 10 saffraandraadjes
- wat zout
Bereiden
Het bereiden van couscous op oorspronkelijke manier is vrij lastig (stomen en zo), het is een authentiek recept dat al heel oud is. We gebruiken een stoompan (met gaatjes). We snijden het vlees en de groente in stukken van ongeveer 2 cm.
-
Onderin de pan doen we het lamsvlees en de 9 volgende ingrediënten. We gaan het vlees met die ingrediënten rondom goed bruin bakken. We roeren af en toe met een houten lepel en laten het 20 minuten sudderen.
Voeg dan warm water toe, zodat het vlees helemaal onder staat.
Aan de kook brengen en 3 uur zachtjes laten pruttelen.
Maar.....(af en toe een handeling verrichten, maar eerst gaan we aan de couscous zelf werken).
-
Doe de couscous in een ruime schaal, schenk er wat lauwwarm water bij en breng op smaak met wat zout.
Ga met je vingers door de couscous, zodat de korrels losraken, vochtig worden en beginnen te zwellen. Niet zoveel water dat je druppels ziet, het moet alleen maar zwellen.
-
Schep de couscous met de saffraandraadjes over in de binnenpan van de stoompan en laat het geheel 1 uur stomen.
Na 1 uur halen we de pan even van het vuur, maken de couscous weer goed los en voegen zo nodig nog wat vocht toe, de couscous moet vochtig aanvoelen.
-
Onderin de pan, bovenop het vlees komen nu de groente.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Als alles weer kookt, laten we dit weer een uur sudderen.
We maken de couscous weer los en voegen weer wat water toe. Dan zetten we de inzetpan weer in de stoompan en laten het geheel nog een uur stomen.
-
Met schuimspaan vlees en groente uit het vocht scheppen en rondom en op de couscous scheppen. Stoofvocht in een sauskom doen en apart erbij geven.
-
Je kunt ook andere groente gebruiken, als het maar stevige groente is en niet tot pap kookt.
Couscous bestaat voornamelijk uit griesmeel, waarvan de korrels een diameter hebben van ongeveer 1-2 mm.
Dit gerecht wordt door Marokkanen regelmatig op vrijdag, het feest van de moslims, gegeten.
-
Hoeveel vlees je neemt, moet je zelf bepalen. Zohra neemt voor 4 personen al 1 kg.
Ze koopt de couscous bij een Marokkaanse of Turkse winkel.