BASIS: * Ingelegde citroenen

Anders, Bijgerecht, 20 personen, Mediterraan.

Laatst aangepast: 03-02-2012 | 10 keer bewaard

Ingrediënten

  • Zie bereiding

Bereiden

Ingemaakte of ingelegde citroen smaakt fris, maar niet zo bijtend fris als verse. Het is een ingrediënt dat vooral in de Noord-Afrikaanse keuken veel wordt gebruikt, vandaar dat je de kleine emmertjes of grote glazen potten met goudgeel glanzende citroentjes vooral tegenkomt in de Turkse of Marokkaanse super. Ze zien er lekker uit, maar wat maak je ermee? Om te beginnen doet ingemaakte citroen het heel goed in tajines; Marokkaanse stoofjes met lamsvlees, kip of vis. In schijfjes gesneden smaken ze lekker bij bulgur(salade), couscous of tabouleh. Ingemaakte citroenen gaan ook heel goed samen met peulvruchten. Vormen een perfecte combinatie met gerechten met gestoofde tomaat. En geven een zomerse salade met olijf, komkommer, veel peterselie en parten tomaat ook ongekende charme. Zelf gebruiken we ingemaakte citroenen graag als secret ingredient in de osso bucco. De gremolata¿ doorgaans fijngehakte peterselie, knoflook en citroenrasp, maar in dit geval fijngesneden ingemaakte citroen ¿ wordt er hemels door. Proeven? De short cut is natuurlijk gewoon zo¿n pot of emmertje kopen en gaan experimenteren. Zelf inmaken ¿ en dan voorzichtig beginnen met schijfjes ¿ is minstens zo leuk en lekker. Met dit recept van Diana Henry (schrijfster van Honingzoete vijgen - ingemaakte citroenen) kan er weinig misgaan. Door het paprikapoeder wordt de citroen wel wat pittiger dan ¿gewone¿. Ingemaakte citroenschijfjes. Koop een stuk of vijf mooie, grote, biologische citroenen. Dat biologisch is belangrijk; je gaat de citroenen met schil en al inmaken (en eten) dus wil je een onbespoten, ¿schone¿ citroen. Was de citroenen, snij ze in schijfjes, leg ze (laag voor laag) in een vergiet en bestrooi elke laag met (niet te veel) grof zeezout. Plaats de vergiet boven een kom en laat een nacht intrekken zodat de citroenen wat vocht verliezen. Leg de schijfjes vervolgens in een pot en bestrooi de laagjes telkens met een klein beetje scherp paprikapoeder. Overgiet met extra vergine olijfolie. Laat 3 weken intrekken. Zo heb je straks niet alleen heerlijke ingelegde citroenschijfjes (voor in een stoof of bij gegrilde vis), maar ook prima citroenolie.

Bronvermelding