Bonte bonensalade

Salades, Bijgerecht, 8 personen, Hollands.
Bereiding: 120 minuten,

Laatst aangepast: 10-02-2012 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 100 gram gedroogde witte bonen
  • 100 gram gedroogde rode bonen
  • 100 gram gedroogde zwarte bonen
  • 100 gram gedroogde bruine bonen
  • 2 takjes verse tijm
  • 250 gram verse sperziebonen
  • 1 stuks rode, groene en gele paprika
  • 1 el scherpe mosterd
  • zout
  • versgemalen peper
  • 5 el rode wijnazijn
  • 2 el balsamico azijn
  • 10 el koudgeperste olijfolie
  • 1 bosje gladde peterselie

Bereiden

Bonen een nacht in overvloedig koud water laten weken. De volgende dag in het weekwater met takjes tijm in 1 tot 1 1/2 uur gaarkoken. In een zeef laten uitdruipen en het kookvocht bewaren. De eindjes van de sperziebonen verwijderen, zonodig ontvliezen en in gezouten water bijtgaar koken. In ijskoud water laten schrikken. Paprika's spoelen, in vieren snijden en steelaanzetten en zaadlijsten verwijderen. In fijne reepjes snijden. Alle ingrediënten mengen. Mosterd, zout, peper en azijn zolang roeren tot het zou is opgelost. Verder roerend de olie bijgieten. De vinaigrette met de salade mengen en minstens enkele uren (liefst een nacht) laten trekken. Voor het opdienen de lente-uitjes spoelen en met een deel van het groen in dunne plakjes snijden. Met de vers gehakte peterselie door de salade mengen. Deze salade is bijzonder geschikt voor een zomerse picknick, voor party's of bij geroosterd vlees, vis of kip. Bereid hem vroegtijdig, want hoe langer hij trekt, hoe smakelijker hij wordf.

Bronvermelding