Aardappelkoekjes met haring

Anders, Voorgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 01-12-2010 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4 zoute haringen
  • 1/4 liter melk
  • 500 gram aardappels (vastkokers)
  • 1 ei
  • 2 rode uien
  • 2 eetlepels bloem
  • 125 ml zure room
  • 1 eetlepel geraspte mierikswortel
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • zout
  • peper

Bereiden

Leg de haringen 1 uur in de melk en laat ze dan uitlekken. Rasp de geschilde aardappels. Druk het vocht eruit. Snipper 1 gepelde ui. Snijd de tweede gepelde ui in zeer dunne ringen. Roer door de geraspte aardappel het ei, de gesnipperde ui en circa 2 eetlepels bloem, zodat er een compact mengsel ontstaat. Vorm er vier platte 1 centimeter dikke koekjes van. Roer de mierikswortel en bieslook door de zure room. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de aardappelkoekjes ongeveer 5 minuten per kant op een niet te hoog vuur lichtbruin en gaar. Verdeel de uiringen over de borden en leg de haring er bovenop. Verdeel de aardappelkoekjes over de borden. Bestrooi ze met zout en een beetje vers gemalen peper. Schep op elk bord wat roomsaus of schep de saus in een kom en zet die op tafel.

Bronvermelding