De lekkerste Limburgse koude schotel Een goede koude schotel maak je minstens een dag eerder Een perfect recept

Salades, Buffet, 8 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 34 keer bewaard

Ingrediënten

  • even wat werk, maar dan heb je ook wat

Bereiden

Ingrediënten voor 8 personen *2 kilo vastkokende aardappels (of ietsje meer) *1/2 kilo soepvlees (rund) *pot goede mayonaise (ik gebruik halfvol, fritessaus is niet geschikt) *1 potje zilveruitjes *ongeveer 250 gram augurken (of ietsje meer, zoetzuur) *handjevol fijne erwten uit de diepvries, van goede kwaliteit (uit een glas kan ook, maar die zijn gekookt en worden daarom snel pappig) *1 Granny Smith appel *1 kleine ui *1 theelepel paprikapoeder *halve theelepel mosterd *peper en zout *bouillonblokjes Voorbereiding Zet het vlees net onder water, voeg 1 of 2 bouillonblokjes toe, breng aan de kook en laat in 3 à 4 uur gaar trekken. Het vlees moet makkelijk uit elkaar vallen. Laat wat afkoelen. Schil de aardappels intussen en kook ze (evt. ook met een bouillonblokje) gaar. Laat ze daarna goed afkoelen. Hak de augurken en zilveruitjes in stukjes, snipper de ui heel fijn en snijd de appel (zonder schil) in kleine blokjes. Als je wil kun je de erwtjes kort blancheren, maar ik doe dat niet. Bereidingswijze Trek het vlees uit elkaar tot je allemaal draadjes hebt. Wrijf de aardappelen met je handen tot een soort grove massa of stamp ze grof, maar maak er geen fijne puree van. Roer de pot mayonaise los met een scheut augurkennat. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en een likje mosterd. Meng 2/3 van de mayonaise saus en alle andere ingrediënten vervolgens goed door elkaar. Voeg daarna nog zoveel mayonaise saus toe, tot je een romige massa hebt. Proeven mag maar wees gewaarschuwd: pas de volgende dag komt de echte smaak naar voren. Serveertips In Limburg wordt koude schotel geserveerd op een mooie schaal, bijvoorbeeld met slablaadjes eromheen en versierd met schijfjes of partjes ei, tomaat en waaiertjes gesneden uit augurk.

Materialen

Er zijn zoveel recepten voor koude schotel in Limburg als voor pasta carbonara in Italië, maar ik vind dit misschien wel de beste variant. Ik heb altijd een beetje medelijden met al die mensen van boven de rivieren, die alleen de noordelijke huzarensalade kennen. Geen vergelijk hoor! Dit is een perfect gerecht voor een koud buffetje, traditioneel bij ons altijd met de kermis gegeten. LET OP: een goede koude schotel maak je minstens een dag eerder. Eén of twee nachtjes in de koelkast zorgen ervoor dat de smaken goed kunnen intrekken en de salade mooi koud wordt. Vlak na het maken is hij echt een stuk minder lekker.

Bronvermelding