Groenterecepten voor de BBQ

Wild, Bijgerecht, 4 personen, Thais.

Laatst aangepast: 19-06-2006 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • courgette

Bereiden

Gegrilde groene asperges 500 g. verse groene asperges, 4 el. olijfolie, 1tl. zout Breek de houtige uiteinden van de asperges af. Doe dit door voorzichtig te buigen totdat het vanzelf afbreekt. Schil de uiteinde van de asperge met een dunschiller. Leg de asperges op een bord. Besprenkel met olie totdat alles bedekt is met een dun laagje olie. Bestrooi het met zout (een theelepel zout lijkt veel maar vertrouw er maar op dat het goed is) en draai de asperges om en om zodat ze goed bedekt zijn met olie en zout. Grill de asperges 5 minuten op een medium hete bbq. Draai elke asperge om de minuut een kwartslag om. Asperges zijn klaar als ze beginnen te bruinen ( dat zijn natuurlijke suikers die door de hitte carameliseren) maar pas op voor verbranding! Haal ze van het rooster af en serveer direkt met eventueel een klontje roomboter. --- Gegrilde tomaten 6 stevige pommodori, 4 el olijfolie, 4 geperste tenen knoflook, 1/2 el gehakte basilicum, 1/2 el gehakte oregano, zout en zwarte peper Bereiding: Tomaten doormidden snijden, besprenkelen met kruiden-oliemengsel, uurtje laten intrekken. Zacht grillen met de bolle kant op de grill tot het vruchtvlees net niet vloeibaar is. -- Groente spies met pepermarinade Groente naar keuze zoals: courgette , aubergine , tomaat , ui, paprika , mais, champignon. 2 teentjes knoflook gepeld, 2 eetlepels jalapeñopepers (potje a 225 g), 4 cm gemberwortel geschild en in stukjes, 4 eetlepels olie, 1 el vers gehakte tijm, 1 theelepel gemalen piment, 2 eetlepels honing, 4 eetlepels lichte sojasaus Groenten in grove, gelijkmatige stukken snijden. Knoflook en jalapeñopepers fijnhakken. Gember schillen en raspen. Knoflook, pepers en gember met olie, tijm, piment, honing, sojasaus en citroensap in kleine mengkom of hakmolen van keukenmachine of in vijzel doen. Geheel tot fijne massa pureren. Groenten in schaal omscheppen met pepermarinade en smaken minstens 1 uur laten intrekken. Regelmatig omscheppen. Groenten afwisselend aan spiesen rijgen. Spiesen afhankelijk van formaat barbecue in 1 of 2 porties in 8-10 min. goudbruin en gaar roosteren, regelmatig keren en bestrijken met overgebleven marinade. Spiesen op schaal leggen en bestrooien met zout en peper. bron: ah allerhande Groentespiesjes met yoghurt-kruidensausje Voor 8 stuks: 2 maiskolven - 2 rode uien - 1 paprika - 1 courgette - 8 kerstomaatjes - 8 champignons - 1 teentje knoflook - 3 dl Bulgaarse yoghurt - 2 eetl olijfolie - cayennepeper - 2 eetl fijngesneden tuinkruiden (bijvoorbeeld: peterselie , bieslook , dragon ) - zout, peper – 8 satéprikkers Kook de maiskolven in ruim kokend water in 7 minuten gaar. Laat ze uitlekken en snijd ze in schijfjes van circa 3 cm . Snijd de paprika en de uien in stukken en de courgette in plakken van 1 cm . Steek de maiskolven en de overige groenten aan spiesjes. Bestrijk ze met olie en bestrooi ze met cayennepeper. Grill ze onder regelmatig omkeren op de barbecue Bereidingswijze yoghurtsaus: Roer een sausje van de yoghurt, knoflook, wat zout, peper en de tuinkruiden. Serveer de spiesjes met de yoghurtsaus. Groentespiesjes met ciabatta en pesto Voor 12 stuks: 1 grote rode paprika , 2 rode uien , 1 ciabatta, 2 el groene pesto uit een potje, 2 el olijfolie , 12 sateprikkers. De zaadlijsten van de paprika verwijderen en de paprika in grove stukken snijden. De uien snij je in vieren. De stukken ui haal je uit elkaar. De ciabatta in blokjes snijden. In een kommetje de pesto en olie door elkaar kloppen. Afwisselend de paprika, uien en brood aan de prikkers rijgen en goed dik besmeren met de pesto-olie. Op een hete barbecue in ongeveer 5 minuten rondom roosteren. Serveren met een knoflooksaus.

Bronvermelding