Jus de veau

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Frans.
Voorbereiding: 10 minuten, Wachten: 2880 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 18-09-2013 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kg kalfslende
  • 1 kg kalfsbotten met merg
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterwortel
  • 2 uien
  • 3 tomaten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 2 flessen rode wijn
  • 1 dl olijfolie
  • 2 takjes oregano
  • 10 blaadjes salie
  • 3 takjes peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • wat peperkorrels naar smaak
  • 6 kruidnagels

Bereiden

Snijd alle groenten in grove stukken Maak een bosje van de kruiden Braad de kalfslende in de olijfolie aan beide kanten bruin. Voeg de botten toe. Doe de kruiden en de groenten bij het vlees en braad even mee. Voeg de wijn toe en kook dit twee dagen lang op een heel laag vuur. Als je te weinig vocht hebt, voeg dan nog wat wijn toe. Doe alles door een vergiet, daarna nog door een bolzeef. Gooi wat er in de vergiet achter blijft weg. (het vlees kun je eventueel gebruiken voor een ragout of salade). Kook het vocht in tot je ongeveer een halve liter over hebt. Tip: Maak deze jus in grote hoeveelheden tegelijk, je kunt hem erg goed in kleine porties invriezen en het is heel erg lekker als basis voor sauzen of bijv. stroganoff

Bronvermelding