Bbm: Brood bakken in de bbm, tips van Ria

Brood/sandwiches, Bijgerecht, 8 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 30-09-2019 | 12 keer bewaard

Ingrediënten

  • wisselend ......

Bereiden

Al meer dan een half jaar heb ik een broodbakmachine. Wat is dat leuk! Ik heb wel een merk machine, waar kleine foutjes van de bakster er niet zo veel toe doen, alles lukt! Inmiddels heb ik al aardig wat ervaring, vandaar wat tips. - Begin eerst met kant en klaarmix, die zijn van de meeste merken erg duur, maar het helpt je zelfvertrouwen in het begin. Je kunt die in de supermarkt kopen, bij een molen in de buurt ( als je boft ). - Bij http://www.molendezandhaas.nl/ allerlei informatie over de molens in Nederland en links naar diverse interessante sites. Ook broodmix en uiteraard ook gewoon meel te koop bij de Soezieclub, verkoopadressen kun je op het internet vinden: ( www.aveve.be/soezie/ned ). Op de site www.grootgezin.nl/ kun je o.a ook van alles over broodbakken vinden. Een interessante site is ook: http://www.bakkerswereld.nl/ Als je wat meer ervaring hebt, kun je heel goedkoop meel gebruiken ( 15-19 cent per kg ), lees de ervaringen op de sites. - Er zijn verschillende manieren om je brood te verbeteren. Voeg meer gist, wat broodverbeteraar, 1 à 2 fijngestampte tabletjes vitamine c, een klontje extra boter, gluten of een extra theelepeltje suiker toe. Maak hieruit een keuze. - I.p.v. water: melk, melkpoeder( geen koffiecreamer ) met water, karnemelk of bier. Andere vloeistoffen kun je ook gebruiken, maar dan krijg je een heel ander brood. Zorg wel dat je niet over de aangegeven vloeistof heen gaat. Als er 350 ml water staat kun je dat door tomatensap en wat yoghurt vervangen, maar het moet 350 ml blijven. - Het eindresultaat kan verrassend maar soms ook een teleurstelling zijn. Strooi geen maan-, sesamzaad of iets anders boven op het deeg. Het blijft niet plakken. Haal het deeg na de laatste kneding uit de machine, het deeg licht bevochtigen en door de zaadjes rollen. Dan kan het deeg terug in de machine. De kneder kun je er dan uit laten.

Bronvermelding