'42 tips om je soep te pimpen' Deel 1

Soepen, Voorgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 06-12-2016 | 8 keer bewaard

Ingrediënten

  • diverse soorten garnering

Bereiden

1. Peterselie. Laten we maar beginnen met de meest bekende garnering voor soep: Peterselie. Peterselie smaakt vooral lekker bij groentesoep maar je kunt het in vrijwel iedere soep gebruiken. Wees niet te enthousiast met de hoeveelheden, peterselie heeft een vrij overheersende smaak 2. Soepballetjes. Ja ik weet het, het is misschien niet echt een garnering maar voor de volledigheid wil ik hem toch wel even noemen. Voor veell mensen is soep niet compleet zonder soepballetjes 3. Croutons kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt maar je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken. 4. Zoute stengels. Van bladerdeeg kun je zelf heel eenvoudig zoute stengels maken. Met een beetje extra kaas zijn ze ook heel erg lekker. 5. Knapperbolletjes. Te koop bij vrijwel iedere supermarkt. Lekker krokant. Serveer de knapperbolletjes apart van de soep, ze worden anders te snel week. 6. Taugé kun je prima gebruiken als garnering voor de soep. Staat vooral mooi op tomatensoep. Om de taugé lekker knapperig te houden pas op het laatste moment toevoegen. 7. Geroosterde pijnboompitjes. De pitjes koop je bij de supermarkt en die doe je heel even in een droge koekenpan. Wel goed blijven schudden, ze branden vrij snel aan. Geroosterde pijnboompitjes met broccolisoep is een prima combinatie. 8. Dille smaakt vooral goed bij vis en schaaldieren. Zeker op een romige vissoep echt een aanrader 9. Reepjes omelet. Bak een dunne omelet in de koekenpan. Laat afkoelen en snijd het ei daarna in dunne reepjes. Smaakt prima bij Chinese tomatensoep en Chinese of Oosterse kippensoep.. 10. Hardgekookt ei. Kook een ei 9 minuten in water. Daarna pellen en in vieren snijden. Pas op het laatste moment toevoegen, een ei is nogal fragiel. 11. Verse pasta. Pasta is heerlijk in de soep, vooral als je een maaltijdsoep wil maken maar een paar slierten tagliatelle op de soep is ook heel mooi om te zien. Dit werkt vooral bij gebonden soepen. 12. Bladerdeeg figuurtjes. Met een uitsteekvorm (bijvoorbeeld sterretjes of hartjes) steek je figuurtjes uit het bladerdeeg. Leg ze op ovenpapier. Bestrijk de figuurtjes met een beetje ei. 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden. Leg de figuurtjes voorzichtig op de soep in de soepkom en serveer direct uit. 13. Zalmreepjes. Neem een plakje gerookte zalm en snij er flinterdunne reepjes van. Leg een paar reepjes zalm op de soep in de soepkom. Bijv. Broccolisoep met zalm. 14. Hamreepjes. Haal lekkere ham (liefst flinterdun gesneden) en snij er dunne reepjes van. Garneer hiermee de soep. 15. Baconkruimels. Bak de plakjes bacon droog krokant in een koekenpan en laat de uitgebakken bacon even uitlekken op een keukenpapiertje. Daarna hak je bacon fijn. Strooi de verkruimelde bacon als garnering oven de soep. 16. Uitgebakken ontbijtspek repen. Koop in de supermarkt een pakje gerookt ontbijtspek (van die lange smalle repen) Bak de reepjes in de droge koekenpan op en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Daarna diagonaal over de soepkom heen leggen als garnering voor zelfgemaakte soep. 17. Uitgebakken spekjes smaken heerlijk in winterse soepen zoals bruine bonensoep en erwtensoep maar ook andere soepen zijn heerlijk met uitgebakken spekjes. Bak de spekjes knapperig in een koekenpan en schep op iedere soepkom een lepeltje uitgebakken spekjes. 18. Kipfilet reepjes. Snidj de kipfilet in dunne reepjes. Marineer de kip met lekkere kruiden. Bak de kip op in een koekenpan en garneer de soep met pittige kipfilet reepjes. Bijv. pindasoep met kipreepjes. 19. Kipfilet (vleeswaren), hier kun je prima soepen mee garneren. Snijd de plakjes in dunne reepjes en drapeer de reepjes op de soep als garnering.

Materialen

Soep is op zichzelf natuurlijk al heel erg lekker maar de garnering maakt het net iets lekkerder. Een andere reden om soep te garneren is het uiterlijk: het oog wil ook wat. Op een wittige soep staat een beetje groen gewoon mooi. Om de soep optisch extra aantrekkelijk te maken is het verstandig om een contrasterende kleur te nemen voor je garnering. Natuurlijk moeten de smaken wel goed bij elkaar passen. Champignoncremesoep met taugé als garnering is geen succes (beide een beetje wit van kleur) maar Chinese tomatensoep en taugé is juist wel een goede combinatie. Er zijn heel veel verschillende manieren om je soep te garneren en om je een beetje op weg te helpen heb ik een overzicht gemaakt van 42 lekkere manieren om je soep te versieren.

Bronvermelding