'42 tips om je soep te pimpen' Deel 2

Soepen, Voorgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 27-12-2016 | 10 keer bewaard

Ingrediënten

  • diverse ingrediënten

Bereiden

20. Ster van room. Voor een mooi culinair effect kun je room gebruiken. Met een lepel laat je eerst een flinke dot in het midden van het bord glijden. Daarna maak je nog twee cirkels van room in het soepbord. Dan pak je een mes en vanuit de middelste pluk room trek je lijnen naar buiten. Op die manier vorm je een mooie ster. Staat vooral mooi op romige felgekleurde soepen zoals broccolisoep en tomatencrème soep. Ook mooi bij pompoensoep. 21. Garnalen. Je kunt Noordzee garnaaltjes als garnering voor je soep gebruiken, die kun je gewoon op de soep scheppen maar ook grotere garnalen zoals Noorse garnalen en scampi's zijn prima te gebruiken. Als een grote garnaal tot halverwege zou insnijden en je bakt hem even op dan krijg je een leuk effect, het zal een soort torentje worden. Staat heel mooi als je hem rechtop zet in een soepbord. Darmkanaal altijd verwijderen. 22. Waterkers. Waterkers kun je prachtig gebruiken als garnering voor je soep. 23. Bieslook. Verse bieslook fijn knippen en over de soep strooien. Optisch is het vaak mooi om juist lange sprieten te gebruiken. . 24. Basilicum. Vooral tomatensoep met basilicum is heel populair maar ook in andere soepen misstaat basilicum niet als garnering 25. Lente-ui of bosui. Beide zijn heerlijk om je soep mee te garneren. Snidj de stengels in dunne ringetjes en klaar ben je. 26. Rode peper. Om je soep een beetje meer pit te geven kan je rode peper gebruiken als garnering. Wel eerst even de pitjes er uit halen. Het makkelijkste is om de peper in de lengte doormidden te snijden, dan de pitjes weghalen en dan in dunne ringetjes snijden. 27. Gehakte tijm of rozemarijn. 28. Crème fraîche. Het klinkt te simpel om waar te zijn maar een mooie klodder crème fraîche maakt je soep lekker romig en het staat nog leuk ook 29. Kaaskletskoppen. Geweldig lekker als garnering, een recept voor de echte Bourgondische smulpapen. 30. Stokbrood met gesmolten kaas. Dé klassieker voor uiensoep. 31. Kleine blokjes paprika. Rood, groen geel, welke kleur past mooi bij de soep die hebt gemaakt? 32. Amandelschaafsel past heerlijk bij romige kippensoep of bij bijvoorbeeld broccolisoep 33. Tortillachips kan je perfect gebruiken bij bijvoorbeeld bruine bonensoep. Je kunt ze heel laten of in kleine stukjes breken. Wel direct serveren want de tortilla chips zal snel zacht worden. 34. Verse koriander. Pas wel op, de smaak is vrij overheersend en niet iedereen is er even dol op. Echt een garnering voor de liefhebbers. 35. Reepjes gerookte paling. Niet heel standaard maar wel heel erg lekker. Gaat goed samen met soepen met een milde smaak, het vormt een lekkere hartige tegenhanger. 36. Dungesneden preiringen. 37. Zongedroogde tomaatjes. Snij de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes als garnering voor je soep 38. Gebakken chorizo. Bak de chorizo in een koekenpan en garneer je soep ermee 39. Gefrituurde uitjes. Eén van mijn persoonlijke favorieten. Je kunt ze kant-en-klaar kopen in de winkel maar kunt ze ook zelf maken. Je hebt nodig: 5 uien, 1 teentje knoflook, beetje zout, 4 a 5 eetlepels olie. De olie goed verhitten, zout aan de olie toevoegen. De uien en de knoflook bakken tot de uien bruin krokant zijn. Leg de uitjes daarna op keukenpapier om goed uit te lekken. Laat de uitjes goed uitdrogen en bewaar ze daarna in een goed afgesloten pot op een droge plek. 40. Parmezaanse kaas. Echt heel erg lekker: rasp een beetje verse Parmezaanse kaas over je soep. Goedkoper alternatief: koop een bus van die poederkaas, is ook lekker en mooi als garnering. 41. Kleine broccoli roosjes of bloemkool roosjes. Maak ze wel lekker klein, dan werkt het prima als garnering 42. Rozijntjes. Smaakt erg lekker bij bijvoorbeeld kerriesoep. De combinatie van pittig met zoet is heel verrassend lekker.

Materialen

Soep is op zichzelf natuurlijk al heel erg lekker maar de garnering maakt het net iets lekkerder. Een andere reden om soep te garneren is het uiterlijk: het oog wil ook wat. Op een wittige soep staat een beetje groen gewoon mooi. Om de soep optisch extra aantrekkelijk te maken is het verstandig om een contrasterende kleur te nemen voor je garnering. Natuurlijk moeten de smaken wel goed bij elkaar passen. Champignoncremesoep met taugé als garnering is geen succes (beide een beetje wit van kleur) maar Chinese tomatensoep en taugé is juist wel een goede combinatie. Er zijn heel veel verschillende manieren om je soep te garneren en om je een beetje op weg te helpen heb ik een overzicht gemaakt van 42 lekkere manieren om je soep te versieren.

Bronvermelding