Menu
'3 warme en 7 koude sauzen voor bij de vis' Met een van deze heerlijke sauzen zet u een comleet visgerecht op tafel
Ingrediënten
- ** ** zie onder
Bereiden
WARME SAUZEN
MEDITERRANE TOMATENJUS
6 gedroogde tomaten op olie + 4 eetl van die olie - 50 g boter - 1 dl witte wijn - 1 dl koud water - 2 theel mosterd - 2 eetl fijngehakte peterselie, bieslook of basilicum.
Snijd de gedroogde tomaten in reepjes. Smelt de boter met de olie en voeg als het bruin begint te worden de wijn en het water toe. Laat de jus 2 minuten flink koken en roer dan de mosterd, de reepjes gedroogde tomaat en de kruiden erdoor. Lekker bij gebakken vis.
PETERSELIE-ROOMSAUS
1 ½ dl melk - ½ dl slagroom - Allesbinder - ½ theel mosterd - zout, peper - 3 eetl fijngehakte peterselie.
Breng de melk met de slagroom aan de kook. Voeg al roerend zoveel Allesbinder toe dat de saus een beetje dik wordt (ca. 3 eetl). Voeg de mosterd, een snufje zout, een snufje peper en de peterselie toe. Variaties: Voeg een eetl mierikswortelpasta toe, dan krijgt u een mierikswortelsaus. Of 4 eetl kappertjes voor een kappertjessaus.
WITTE WIJN SAUS
15 g boter - 1 sjalot - 2 dl witte wijn - 1/8 l crème fraîche - mosterd, zout en peper.
Smelt 15 gram boter in een sauspan en bak hierin al omscheppend een gesnipperd sjalotje zachtjes glazig (ca. 3 minuten). Voeg 2 dl witte wijn aan het sjalotje toe. Breng het vocht aan de kook en laat de wijn tot de helft inkoken. Voeg 1/8 l crème fraîche toe en laat de saus op een hoog vuur inkoken tot de gewenste dikte (ca. 5 minuten). Breng de saus op smaak met een beetje mosterd, zout en peper.
KOUDE SAUZEN
PESTO-MAYONAISE
Meng 6 eetl mayonaise, 4 eetl yoghurt en 2 eetl pesto tot een gladde saus.
GROVE MOSTERDSAUS
Roer 1/8 l zure room, 4 eetl mayonaise, ½ theel honing en 2 eetl grove mosterd door elkaar in een kommetje.
FRISSE TUINKRUIDENSAUS MET MOSTERD
1 uitje - 3 eetl gemengde fijngehakte groene kruiden (bv. kervel, bieslook, peterselie, dragon en/of basilicum) - 1 eetl Franse mosterd - 1/2 theel suiker - 1 eetl witte wijnazijn - 6 eetl mayonaise - 3 eetl Bulgaarse yoghurt - zout, peper.
Pel en hak de ui fijn. Meng alle ingrediënten (zout en peper naar smaak) en laat het sausje een uurtje trekken. Lekker bij mosselspiezen, gegrilleerde zalm of gegrilleerde vismoten.
SAUS MET GEROOKTE ZALM
1/8 l zure room - 1 theel mosterd - ½ theel suiker - 1 theel citroensap - 4 eetl gehakte tuinkruiden (bv. peterselie, dille en/of bieslook) - 50 g zalmsnippers.
Meng alle ingrediënten door elkaar in een kommetje en voeg naar smaak zout en peper toe. De zure room kan eventueel vervangen worden door een combinatie van mayonaise en magere yoghurt. Variatie: ipv de zalm kunnen ook Hollandse garnalen toegevoegd worden.
OOSTERSE GEMBERSAUS
2 bolletjes gember - 1 uitje - 1 teentje knoflook - 4 eetl sojasaus - 6 eetl tomatenketchup - 4 druppels Tabasco.
Hak de gember, het uitje en de knoflook fijn. Meng de gember, het uitje, de knoflook, de sojasaus, de ketchup en de Tabasco. Lekker bij visspiezen, gegrilleerde makreel of gegrilleerde gamba's.
PITTIGE TOMATENSALSA
2 theel komijnzaad - 1 teentje knoflook - 1 ui - 4 pomodori tomaten - ½ rode peper - 8 takjes koriander - 1 ½ limoen - 4 eetl (maïs)olie - zout, suiker.
Rooster het komijnzaad al roerende een paar minuten in een droge koekenpan op een matig hoog vuur. Pel de knoflook. Hak de knoflook, de ui, de tomaten, de rode peper en de koriander fijn. Pers de limoen uit. Meng alle ingrediënten (zout en suiker naar smaak). Laat de salsa een paar uur trekken. Lekker bij visspiezen en bijvoorbeeld gegrilde tonijn.
KNOFLOOKSAUS MET CITROEN
5 eetl citroensap - 3 teentjes knoflook - 2 theel suiker - 1 dl magere yoghurt - 3 eetl halvanaise - zout, peper - 2 eetl fijngehakte peterselie.
Meng het citroensap met de fijngeperste teentjes knoflook en de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de yoghurt, de halvanaise, een snufje zout, een snufje peper en de peterselie toe. Lekker bij geroosterde vis.