(AANBEVOLEN) Hartige taart met prei-pompoen, salie en hamsnippers

Hartige Taarten, Hoofdgerecht, 2 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 10-11-2012 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie onder

Bereiden

350 gram prei, in ringen (alleen het witte en lichtgroene deel) 250-300 gram (fles)pompoen, in blokjes van 2 bij 2 cm 4 plakjes roomboterbladerdeeg 3 kleine eieren 100 ml room 50 gram rauwe (coburger)ham, in snippers van 2 bij 2 cm 15 salieblaadjes, grofgehakt 1 el rodewijnazijn 1 grote knoflookteen, fijngehakt boter om in te bakken en de taartvorm mee in te vetten olijfolie zout en peper Verder: een pak droge bonen (voor het blindbakken) en een standaard lage quichevorm. Bereiding Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd alle ingrediënten zoals hierboven vermeld. Leg de pompoenstukjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie overheen en hussel alle blokjes erdoor. Zet ongeveer 15 minuten in de oven tot de pompoen zachter is, maar wel nog bite heeft. Bestrooi de geroosterde pompoen met zout en peper en zet apart. Laat de oven aan staan. Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer. Laat ze niet helemaal ontdooien. Zo heb je geen bloem nodig bij het uitrollen en is het gemakkelijker om ermee te werken. Laat een flinke klont boter smelten in een grote pan en voeg de knoflook en salie toe. Laat ongeveer 2 minuten smoren op laag tot middelhoog vuur. Voeg daarna de prei toe en laat het geheel nog ongeveer 5-10 minuten smoren (eerste minuten op middelhoog vuur, daarna op laag vuur). Ook hier geldt: de prei hoeft niet heel zacht te zijn, het gaart in de taart namelijk nog wat verder. Breng de prei op smaak met zout, peper en de rodewijnazijn. Zet apart. Vet de taartvorm in met boter. Kneed de plakjes bladerdeeg tot een bal, rol deze uit en bekleed de taartvorm ermee. Zorg dat de randen hoog genoeg zijn. Snijd eventueel wat weg, zodat de deegrand overal even hoog is. Bekleed het taartdeeg (inclusief de randen) met bakpapier en vul de vorm tot net onder de rand met droge bonen. Laat het deeg 15 minuten blindbakken in de oven. Kluts ondertussen de eieren met de room, zout en peper. Haal de taartvorm uit de oven en verwijder de blindbakvulling en het bakpapier. Vul de taart met het preimengsel en duw er de stukjes pompoen in. Schenk het ei-roommengsel voorzichtig in de taartvorm en zorg dat de bovenkant van de pompoenstukjes nog zichtbaar is. Verdeel de hamsnippers over de taart, liefst op de pompoen (want:droog). Zet de taart voorzichtig in de oven en laat nog zo'n 20-25 minuten bakken. Tips Lekker met een simpele rucola- of radicchiosalade met een zurige vinaigrette. Wil je liever een wat dikkere bodem, neem dan vijf plakjes bladerdeeg.

Bronvermelding