Menu
Appeltaart van mama
Ingrediënten
- 400 gram bloem
- 350 gram boter
- 200 gram basterdsuiker
- 1 losgeklopt ei
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 mespunt zout
- 4 handgoudrenetten
- 1 eetlepel citroensap
- 25 gram suiker
- geraspte schil van 1/2 citroen
- 1 theelepel kaneel
- 1 handvol krenten/rozijnen
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beboter de springvorm.
Doe de bloem, boter, basterdsuiker, 1/2 ei, vanillesuiker en zout in een kom, snijd de boter met twee messen in kleine stukjes door de bloem en kneed er met één hand een deegbal van.
Druk 2/3 hiervan gelijkmatig uit over bodem van de springvorm en tegen 2/3 van de wand. Laat de vorm 30 minuten op een koele plaats rusten.
Rol het overige deeg op een met bloem bestoven aanrecht met een met bloem bestoven deegroller uit tot een 1/2 cm dikke lap. Snijd deze in 1cm brede repen.
Doe de citroensap in een kom. Schil de appelen en snijd ze in dunne partjes. Schep deze meteen door het citroensap. Meng er vervolgens de krenten/rozijnen, suiker, citroensap en kaneel door en vul de met deeg beklede vorm met het appelmengsel.
Leg de deegrepen als een traliewerk over de appelen en bestrijk met de rest van het ei.
Bak de taart in 50 minuten gaar en bruin.
Laat de taart even in de vorm afkoelen, verwijder dan de taartrand. Verwijder de bodem als de taart bijna helemaal koud is.
Materialen
Springvorm 24 cm Deegroller