Menu
(Kersen)clafoutis
Ingrediënten
- 250 gram schoon fruit
- 75 gram suiker
- 3 eieren
- 125 gram bloem
- 1/4 tl zout
- 250 ml melk
- 2 el (poeder)suiker voor het bestrooien
Bereiden
Clafoutis komt oorspronkelijk uit de streken Limousin en de Auvergne in Frankrijk. Daar wordt de clafoutis altijd met kersen bereid, maar in de rest van Frankrijk ook wel met ander (niet zuur) fruit. het wordt lauwwarm gegeten als nagerecht.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de quichevorm in en bestrooi met suiker.
Klop in een kom de eieren met suiker schuimig. Klopt hierna de bloem erdoor en doe de melk en het zout erbij tot een glad beslag ontstaat.
Schenk een dun laagje beslag in de quichevorm (net genoeg om de bodem ermee te bedekken, ongeveer een 1/2 cm). Zet de vorm 5 minuten in de oven (de oven hoeft nog niet op temperatuur te zijn).
Haal de vorm met het gestolde beslag uit de oven en verdeel het fruit erover. Giet de rest van het beslag over het fruit en bak, als de oven op temperatuur is, de clafoutis in 40-45 minuten gaar en goudbruin (als een vork of mes in het midden gestoken, er schoon uitkomt is de clafoutis gaar).
Laat de clafoutis buiten de oven tot lauw afkoelen en bestrooi deze vlak voor het opdienen met (poeder)suiker.
Suggesties:
- fruit van tevoren besprenkelen met Kirsch of andere drank
- een bekertje slagroom toevoegen aan het beslag
- het merg van een vanillestokje toevoegen
- fijngehakt amandelschaafsel toevoegen
- citroenrasp toevoegen
Materialen
Quichevorm van circa 24 cm doorsnede.