Provencaalse kipstoof

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans.
Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 20-11-2012 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 biologische kip van ca. 1,5 kilo in 6-8 stukken
  • zout en versgemalen peper
  • bloem
  • 2 eetl milde olijfolie
  • 2 eetl boter of margarine
  • 50 gram spekreepjes
  • 500 gram vastkokende aardappelen, in parten
  • 5 sjalotten, in partjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 eetl olijven zonder pit
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 250 gram kerstomaten, gehalveerd
  • 300 ml kippenbouillon
  • 100 ml droge witte wijn

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden (gewone electrische stand). Dep de kip droog, wrijf in met peper en zout en bestuif met bloem. Klop het teveel af. Verhit de olie met de boter in een ovenvaste braadpan en braad de kip hierin rondom aan. Schep de kip uit de pan en bak de spekreepjes in het bakvet uit. Voeg de aardappel, de sjalot, de knoflook, de olijven en de kruiden toe en bak 2 min. omscheppend. Schep de tomaten erdoor, leg de kip erop, schenk de bouillon en de wijn erover en laat in 45 min. garen in het midden van de oven. Lekker met warm stokbrood, eventueel met kruidenboter. * Liever zonder alcohol? Vervang de wijn dan door ongezoet witte druivensap of water.

Bronvermelding