Bolus (bladerdeeg-rozijnen gebakje)

Gebak, Hapje, 6 personen, Hollands.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 30 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 05-01-2013 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg, koelvers
  • 90 gram bruine basterdsuiker
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 60 gram rozijnen
  • 1/2 appel
  • 1 eigeel

Bereiden

¿Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk er een scheut (bruine) rum over. Laat de rozijnen een half uurtje wellen in de rum. Voor wie niet van rum houdt of de gebakjes voor kinderen wil bereiden: laat de rozijnen wellen in water. ¿Weeg de nodige hoeveelheid van de twee soorten suiker, en doe ze samen in een mengpot. ¿Scheid het ei. Doe de dooier in een schaaltje en voeg een piepklein scheutje water toe. Klop de dooier en het scheutje water los met een garde. Het eiwit gebruik je niet. ¿Smelt een klont boter in een pannetje op een zacht vuur. Laat de boter niet te heet worden. ¿Bepoeder je werkoppervlak eventueel met een beetje bloem. ¿Rol het vel bladerdeeg uit en strijk het hele oppervlak in met de losgeklopte eigeel. Gebruik hiervoor een keukenpenseel. ¿Strooi een flinke laag van de suikermengeling bovenop het laagje eigeel. Verdeel de suiker evenredig over het oppervlak van het vel deeg. ¿Laat de rozijnen uitlekken en verdeel ze over de lap bladerdeeg met suiker. ¿Rol de caloriebom strak op. Strijk een laagje van de losgeklopte dooier over de rol. ¿Verwarm de oven voor op 160°C. ¿Gebruik je keukenpenseel om de potjes van aluminiumfolie in te boteren. Strijk een laagje over de volledige binnenzijde. ¿Strooi wat van de (rest van de) suikermengeling in het eerste potje. Kantel het potje totdat er een dun laagje suiker over de hele binnenzijde kleeft. Giet de overschot van de suiker in het tweede potje en ga zo verder tot alle ramequins van een laagje zoet voorzien zijn. ¿Snij de bolusrol in ¿plakken¿ van zo¿n 4 centimeter lang. ¿Leg zo¿n dik stukje rol in elk potje. Druk het gevulde deeg lichtjes aan. ¿Plaats de potjes in de oven van 160°C en bak ze gedurende 30 tot 35 minuten. TIP: Wanneer je de bolussen in potjes van aardewerk bakt, spoel ze dan meteen na het ontvormen in warm water zodat ze makkelijk schoon te maken zijn.

Materialen

ronde potjes, aluminiumfolie of porselein grote ovenschaal invetkwastje

Bronvermelding