Appelflapjes

Gebak, Hapje, 12 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten, Wachten: 5 minuten, Bereiding: 25 minuten,

Laatst aangepast: 24-12-2007 | 14 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4 middelgrote appels (jonagold/elstar)
  • 1/2 citroen
  • 50 gram rozijnen
  • 5 eetlepels kristalsuiker
  • 1 pakje bladerdeeg
  • 1/2 eetlepel gemalen kaneel

Bereiden

schil de appels en snijd ze in vieren en haal de klokhuizen eruit. rasp ze grof en pers de citroen uit. doe de appelrasp in een kom en besprenkel het met citroensap. roer het goed door elkaar. doe er nu de rozijnen (steeltjes er eerst afhalen) bij en kaneel en 2/3 van de suiker. weer goed roeren en even laten staan. laat de bladerdeegplakjes los van elkaar ontdooien op het aanrecht en snijd ze diagonaal door midden, zodat er 20 driehoekige plakjes ontstaan. doe water in een kommetje en bevochtig met het kwastje de randen van de plakjes. verdeel het appelmengsel (zonder teveel vocht) over de plakjes en vouw ze met de vork dicht. sluit de randen met de vork aan. doe de gevulde flapjes op de bakplaat en ga weer met het kwastje met water over de bovenkant. strooi de rest van de suiker over de bovenkant en steek de plaat in de oven. bak ze voor 20 minuten ( of totdat ze mooi van kleur zijn) en keer de plaat halverwege. af laten koelen voordat ze geserveerd worden. de hoeveelheden suiker, rozijnen citroensap en kaneel zijn ter indicatie. ik voeg de hoeveelheden naar smaak toe. dit is vaak afhankelijk van de zuurte van de appels. deze hapjes zijn ook leuk op feestjes, naast de saucijzenbroodjes

Materialen

kom, rasp, citruspers, bakkwast, kommetje, oven op 190 graden, met bakpapier beklede bakplaat, lepel, mes, vork

Bronvermelding