Amandel-griesmeelpudding met bessensapsaus

Anders, Nagerecht, 6 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 15-02-2013 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 90 gram garneeramandelen
  • 80 gram griesmeel
  • 150 gram suiker
  • 8 deciliter volle melk
  • 3 theelepels citroensap
  • 1/8 liter slagroom
  • 1 theelepel olie
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur
  • 1 flesje rode bessensap
  • 1 theelepel kaneel
  • 1,5 eetlepel aardappelmeel

Bereiden

In rauwkostmolen of keukenmachine / koffiemolen amandelen fijnmalen. In een kom griesmeel en 75 gram suiker door elkaar roeren. In pan melk met 2 theelepels citroenrasp aan de kook brengen. Al roerende griesmeelmengsel aan melk toevoegen. Al roerende aan de kook laten komen en in ca 5 minuten tot een dikke pap koken. Af en toe roeren. Pan van vuur nemen. Gemalen amandelen door griesmeelpap roeren. Slagroom erdoor roeren. (Puddingvorm invetten met olie - ik gebruik puddingvorm van tupperware, niet nodig) Griesmeelmengsel erin scheppen. Bovenkant gladstrijken. Pudding verder laten afkoelen en in koelkast zetten. Pudding in ca 3 uur laten opstijven. Sinaasappel zo dik schillen dat ook de vliesjes rond de partjes meegeschild worden. Boven kommetje partjes tussen de vliesjes uitsnijden. Sinaasappelvocht opvangen. Sinaasappelpartjes bij vocht in kommetje doen. Sinaasappellikeur erover schenken. Ca 5 minuten laten staan. In een pan 1 deciliter water met bessensap, rest van suiker, 1 theelepel citroenrasp en kaneel aan de kook brengen. Sap van sinaasappelpartjes erboven afgieten. In een kopje aardappelmeel met 2 eetlepels water tot een glad papje roeren. Al roerende aan bessensapmengsel toevoegen. Blijven roeren tot saus licht gebonden is. Laten afkoelen. Rand van pudding losmaken. Platte schaal nat maken. Schaal op vorm leggen. Samen keren, even schudden en de pudding op de schaal laten glijden. Beetje bessensapsaus erover en erlangs schenken. Garneren met partjes sinaasappel. Rest van saus overdoen in sauskom en apart erbij serveren.

Materialen

puddingvorm van 1 liter, rauwkostmolen, kom, pan,

Bronvermelding