Balkenbrij (Karboet)

Anders, Lunch, 12 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 21-02-2013 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 Liter Varkensbloed
  • 3 Liter Water
  • 1 Kg Varkensvlees
  • 1 St Hamschijf
  • 1 Kg Boekweitmeel
  • Kruidnagel
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • 6 Blokjes Bouillon

Bereiden

Kook de bouillonblokjes met het water en het vlees tot het vlees gaar is. Haal het vlees uit de pan en laat de bouillon wat inkoken Maal het vlees tot gehakt en voeg toe aan de bouillon Voeg de kruiden toe  en proef de smaak. Voeg zoveel bloed aan de boullion toe, tot deze donker ziet. (ik doe 4 grote soeplepels)  laat het geheel flink koken. Voeg beetje bij beetje het boekweitmeel toe, terwijl er flink geroerd wordt. De massa moet blijven koken en het meel moet goed gaar worden. Als de kokend massa fluft, en heel dik is, is het klaar. De massa moet bijna niet meer te roeren zijn. Verdeel de massa in de vorm en laat het 24 uur stollen. Haal de massa uit de vorm. Ps: naar smaak en verhouding, zul je niet al het aangegeven bloed en de aangegeven hoeveelheid meel nodig hebben, dit ligt voornamelijk aan de hoeveelheid bouillon na het inkoken en het eigen gevoel. Ben niet te zuinig met zout, de bouillon wordt flauwer door het toegevoegde bloed en meel. Eventueel kan er later nog meel aan toegevoegd worden. Lekker fris is het om een gesnipperde zure appel door het mengels te doen. Variatietip: voeg kaantjes toe aan het mengsel Balkenbrij is lekker als het later in plakken wordt gesneden en dan wordt gebakken in de pan. Heerlijk op een verse boterham of bij hutspot. Smakelijk eten

Bronvermelding