Menu
Couscous met groentenstoof
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 1 courgette
- couscous
- 1 el harissa (uit potje)
- 2 handjes cherrytomaten of 4 tomaten in partjes
- olijfolie
- etcetc zie recept
Bereiden
Ingredienten
-Couscous (biologisch ah bijv) voor vier personen, zie pakje
-kleine (rode) ui
-half bouillonblokje
-ras al hanout kruiden* 1 eetlepel op portie v vier personen
optioneel een klontje roomboter
-1 aubergine
-1 courgette
- 1 (rode) ui
- 1 rode paprika
- 2 handjes cherry tomaatjes in half
- of 4 tomaten in partjes
-1 eetlepel harissa**
olijfolie
-lekkere worstjes of spicy falafel
-Evt verse peterselie of munt ter garnering
Bereiding Groenten:
Snij de aubergine in wat kleinere blokjes of partjes. Leg wat keukenpapier op een bord of kom en doe de aubergine daar op. Bestrooi de auberginestukjes met aardig wat zout en laat even staan terwijl je de andere groenten snijd. Snij de Courgette en paprika in stukjes en zet even opzij. Snipper de ui. Zet een hapjespan op het vuur en laat wat olijfolie er in warmen (gewoon warm laten worden niet rokend heet) doe de ui met de eetlepel harissa in de pan en laat deze vrij zacht fruiten. Spoel terwijl de ui in de pan zit het overtollige zout van de aubergine af. Doe de aubergine er bij in de pan en laat meebakken, als deze ietsje zachter begint te worden kan je de courgette en de paprika toevoegen. Let op de aubergine, deze moet lekker gaar en zacht bakken. Halveer de cherrytomaten of snij de tomaten en voeg deze aan de groenten toe. Laat op zacht vuur doorstoven terwijl je de rest bereidt. De groenten zijn klaar als de tomaat zacht is geworden van het stoven, zet het vuur evt even uit onder de pan als de rest van de bereiding wat langer duurt. Je kan dit groentenpannetje ook al eerder maken en later opwarmen en serveren.
Bereiding Couscous:
Weeg de couscous af, op de verpakking staat de aanbevolen hoeveelheid voor vier personen.
Iedere couscous heeft weer een eigen bereiding kijk hier even naar, mijn bereiding is gebaseerd op de biologische couscous van albert Heijn, pas het zo nodig aan.
Kook evenveel water als dat je couscous hebt afgewogen. (kopje couscous is kopje water, 150 gram is 150 mililiter)
Snipper een klein uitje (dit is optioneel kan ook zonder ui) en fruit deze in een diepe pan (soeppan bijv) in wat olijfolie. Doe hier de ras al hanout bij een een half bouillonblokje en bak deze eventjes zachtjes mee. Doe de couscous in de pan en roer de kruiden er even goed doorheen. Voeg het kokende water toe, doe het vuur uit onder de pan. Laat de couscous de aangegeven tijd wellen.
Bak de runderworstjes of falafel balletjes. Doe een klontje boter in wat kleinere stukjes bij de couscous en roer met een vork de couscous los, doe dit met een scheutje olijfolie als je geen boter eet. Doe een deksel op de pan tot aan serveren. Check de kruidigheid
Serveer de couscous op een diep bord met de groenten en falafel. Doe eventueel nog wat verse kruiden over de groenten. Je kan dit serveren met een yoghurtsausje (dmv peper zout en verse kruiden, of een el harissa door yoghurt)
Materialen
-hapjespan -koekenpan -soeppan met dikke bodem