Inmaken: Courgette in zoetzuur

Anders, Bijgerecht, 8 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 19-03-2013 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kilo courgette -schoongemaakt en in stukjes gesn
  • 2 grote uien
  • 3 eetlepels zout
  • 1/2 liter (natuur)azijn
  • 300 gram kristalsuiker
  • 3 theelepels mosterdzaad
  • 2 theelepels kurkuma/geelwortel
  • 1 theelepel dillezaad
  • laurierblaadjes
  • jeneverbessen

Bereiden

Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een cm dik. Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan. Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken. Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit enkele minuten koken en voeg de groenten toe. Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten koken. Doe onder in de schone potten 1 laurierblaadje en 2-4 jeneverbessen, daarna de groenten, vul de potten tot de rand met het hele kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten. Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen. Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen. Laat het zoetzuur minstens een week, liever drie weken, intrekken.

Materialen

Let op! In dit recept meet ik af met een gewone eetlepel en een gewone theelepel (geen Amerikaanse/Engelse)

Bronvermelding