Amerikaanse citoenschuimtaart

Gebak, Bijgerecht, 6 personen, Anders.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 15 minuten, Bereiding: 40 minuten,

Laatst aangepast: 31-07-2006 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 1 snufje zout
  • 75 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 mespunt backin
  • 120 gr boter
  • 30 gr cornflakes
  • 1 el amandelen (klein)
  • voor de vulling:
  • 2 grapefruits of bloedsinaasappels
  • 200 ml grapefruit- of sinaasappelsap
  • 30 gr maizena
  • 50 ml citroensap (vers)
  • 120 gr suiker
  • 100 gr boter
  • Voor de schuimlaag
  • 4 eiwitten
  • 150 gr suiker
  • 2 tl citroensap

Bereiden

Meng de bloem met het bakpoeder en zeef het boven een mengkom. Voeg de overige ingrediënten voor het deeg toe. Mix het met een mixer met kneedhaken kort op de laagste en daarna op de hoogste stand tot een deeg. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad nogmaals goed door tot een glad deeg ontstaat. Als het deeg kleeft, kan het afgedekt in de koelkast gezet worden. Na ongeveer een kwartier is de boter weer hard geworden, u kunt het deeg dan beter verwerken. Neem tweederde van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap met een doorsnede van 28 cm. Leg deze lap op de bodem van de ingevette springvorm. Maak van het overgebleven deeg een ronde sliert en bekleed daarmee de zijkant van de vorm. De taartrand moet ongeveer 2 cm hoog zijn. Prik met een vork meerdere gaatjes in de bodem en de taartrand. Verkruimel de cornflakes en bestrooi de bodem van de taart met de verkruimelde cornflakes en fijngehakte amandelstukjes. Zet de taartbodem in de koelkast. Pel de sinaasappels of grapefruits. Verdeel ze in partjes. Verwijder de vliesjes van de partjes. Vang het sap op. Neem 200 ml sap (eventueel aangevuld met sap uit een pak). Meng de maïzena met een klein beetje sap tot een klontvrij papje ontstaat. Doe het overgebleven sap in een klein pannetje, voeg daar de citroensap en suiker aan toe. Breng de vloeistof aan de kook. Neem het pannetje van het vuur en voeg het maïzenapapje toe, terwijl u het goed doorroert. Voeg de boter toe aan de hete massa en roer het geheel totdat de boter is opgelost. Verwarm de oven voor. Leg de vruchten op de bodem. Verdeel het aangedikte sap erover. Zet de taartvorm op een rooster en schuif het in de oven. Bak de taart in 30 minuten gaar. Zet de bakvorm na het bakken op een keukenrooster. Laat de taart een beetje afkoelen. Klop voor de schuimlaag de eiwitten stijf. Het schuim moet zo stijf zijn, dat als je er met een mes een inkeping inmaakt het zichtbaar blijft. Spatel suiker en citroensap erdoor. Lepel met een eetlepel de schuimlaag op de vruchtenvulling van de taart, maak een golvend patroon. Verwarm de oven voor op de volgende standen: heteluchtoven 180-200°C, elektrische oven 200-220°C Bak de taart nog ongeveer 8-10 minuten. Zet de taartvorm op een keukenrooster en laat de taart afkoelen. U kunt de taart zowel warm als koud serveren.

Materialen

oven, taartvorm Niet een taart om wekelijks te maken, maar wel heel bijzonder

Bronvermelding