Brood: Mosterdbrood

Gebak, Bijgerecht, 12 personen, Anders.
Voorbereiding: 5 minuten, Wachten: 145 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 23-06-2013 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1/2 pakje verse gist
  • 250 ml bier
  • 300 gram grof tarwemeel
  • 360 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olie
  • 100 gram mosterd
  • 1 eetlepel mosterdzaadjes (indien voorradig)

Bereiden

1. Doe alle ingrediënten behalve de mosterdzaadjes in deze volgorde in een keukenrobot met kneedhaak: bier, gist, tarwemeel, bloem, zout, olie, mosterd 2. Kneed een paar minuten op lage snelheid en dan op hoge snelheid nog een minuut of 6-7 tot een glad elastisch deeg. 3. Je kunt hem ook op de hand kneden, blijf dan kneden totdat je hetzelfde resultaat krijgt. 4. Leg de deegbol op een bebloemd werkvlak en dek af met een vochtige doek. 5. Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme plek. (??aanrecht verhuizen ofzo??) 6. Klop het deeg plat en rol het op tot een grote bol zonder plooien en barsten. 7. Leg de deegbol op een bakplaat en dek af met de doek. 8. Laat nogmaals 30-45 minuten rijzen. 9. Strijk het deeg in met een beetje water, strooi er de mosterdzaadjes over en snij met een scherp mes een paar dwarse sneden. 10. Bak het brood in 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. 11. Zet eventueel een bakschaal op de bodem van de oven en giet er een beetje koud water in net voor je de oven sluit om het brood te bakken, de stoom zorgt voor een betere korst. 12. Brood is gebakken als je er onderaan op tikt en het hol klinkt. N.B. Ad 9. Ook prima zonder extra mosterdzaadjes en dwarse sneden. Ad 10. Na 30 minuten was mijn brood perfect. Ad 11. Met water bespuiten vóór en halverwege de baktijd (na 15 minuten) voldoet ook.

Materialen

beslagkom, bakblik

Bronvermelding