'Couscous maken', van Mina en Merijn

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.

Laatst aangepast: 19-02-2020 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • couscous ........

Bereiden

Een keuken die verleidt en verrast. Met Mina Abouzahra maakte ik vorig jaar een kookboek Proef! Oranjebloesem, waar we ingredienten en smaken uit de mediterrane en Marokkaanse keuken hebben gebruikt voor nieuwe recepten. - Couscous kun je maken volgens aanwijzing op de verpakking, maar als je het wilt doen zoals het hoort, stoom je couscous een aantal keer. Het kost tijd, maar het resultaat is heel veel lekkerder dan de snelle variant. Kook bij de Marokkaan voor weinig geld een speciale couscousstoompan als je het vaker wilt doen. - Dit is de manier om de couscous op traditionele wijze te bereiden: zorg wel dat je een stoompan neemt die niet te grote gaten heeft, leg er anders kaasdoek in. - Breng ruim water aan de kook in de onderste gedeelte van de (couscous) stoompan. Doe 500 g couscous in een ruime bak of schaal, besprenkel met 2 dl warm water en wrijf de korreltjes tussen je handpalmen van elkaar los. - Doe de couscous in het bovenste gedeelte van de pan en laat op hoog vuur met deksel in 10 minuten stomen. Schep de couscous uit de pan in een bak of schaal, roer los met een garde en laat iets afkoelen. Besprenkel met 1 dl water en wrijf de korreltjes tussen je hand palmen van elkaar los.Schep de couscous terug in het bovenste gedeelte van de pan en laat op hoog vuur met deksel weer 10 minuten stomen. Schep de couscous voor de tweede keer uit de pan in een bak of schaal, roer los met een garde en laat iets afkoelen. Roer de boter erdoor en wrijf de korreltjes tussen je hand palmen van elkaar los. - Schep de couscous terug in het bovenste gedeelte van de pan en laat op hoog vuur met deksel weer 10 minuten stomen. Schep de couscous in een schaal en roer voor de laatste keer los. Voeg eventueel smaakmakers als boter, olie, sauzen, kikkererwten en abrikozen en verse kruiden toe. Uit kookboek: Proef! Oranjebloesem Mina Abouzahra & Merijn Tol zie ook in dit kookschrift: Kiptajine met abrikozen & steranijs, Mina en Merijn Pompoensoep met amandeldragonolie, Mina en Merijn

Bronvermelding