Menu
(TAPAS OF BORRELHAPJE) 4 Heerlijke gehaktballetjes
Ingrediënten
- zie bereiding
Bereiden
De lekkerste Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
1 kilo gehakt (liefst half om half)
2 eetlepels paprikapoeder
1 rode peper
200 ml. rode wijn
2 kleine blikken tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
Versgemalen peper en zout
1 ei
1 flinke ui
2 teentjes knoflook
100 gram heel kleine kaasblokjes
Paar takjes fijngehakte peterselie
1 eetlepel olijfolie
De rode peper in de lengte halveren en de zaadjes verwijderen
De ene helft van de rode peper doen we door het gehakt en de andere helft gaat door de saus
De rode peper in kleine snijden en de helft door het gehakt mengen
100 gram kaas in heeeel kleine blokjes snijden
Paprika, kaasblokjes, peper en zout en het ei ook door het gehakt kneden
Draai balletjes van het gehakt (ongeveer 30)
In een hapjespan de balletjes op een flink hoog vuur opbakken tot ze mooi bruin zijn
Dan de uien, peper en knoflook erbij doen in de pan en na 3 minuten afblussen met de wijn
Nu de tomatenblokjes uit blik en de tomatenpuree erbij doen en ongeveer 15 minuten zachtjes laten stoven zodat de smaak van de tomatensaus lekker loskomt
Als laatste nog wat peterselie door de saus roeren en klaar zijn je zelfgemaakte Spaanse gehaktballetjes
=====
Gehaktballetjes met een vulling van kaas
500 gram gehakt
150 gram jong belegen kaas in blokjes
½ rode paprika
2 theelepels tacokruiden
3 eetlepels paneermeel
1 ei
Peper en zout naar smaak
Boter om in te bakken
Zoete chilisaus om in te dippen
Paprika halveren, zaadjes eruit snijden en dan heel kleine blokjes snijden
Meng het paneermeel, ei, tacokruiden en de paprikablokjes door het gehakt
Naar smaak peper en zout toevoegen
Kaas in blokjes van bijna 1 cm snijden
Maak van het gehakt een klein balletje en duw in elk balletje een blokje kaas en vouw het gehakt er weer goed omheen
Bak de balletjes in een koekenpan met boter tot ze mooi bruin zijn
Serveer de balletjes met een beetje zoete chilisaus
Tip: zet een bakje tapas vorkjes of prikkertjes naast de balletjes
=====
Indische gehaktballetjes als borrelhapje
500 gram rundergehakt
1 ei
paneermeel
2 eetlepels ketjap manis
1 teentje knoflook
1 theelepel sambal badjak (of sambal oelek als het echt heet moet worden, badjak smaakt iets milder)
1 ui
Olie om de gehaktballetjes in te bakken
De ui pellen en heel fijn snijden
In een kom het gehakt mengen met het ei, paneermeel, uitgeperst teentje knoflook, sambal, ketjap en de gesnipperde ui
Draai van het gehaktmengsel kleine balletjes
Bak de balletjes in een flinke koekenpan. Let op, het vuur moet lekker laag staan, dan worden ze rustig gaar zonder zwart of droog te worden
De balletjes serveer je op een mooie grote schaal, eventueel een bakje satésaus opwarmen en er naast serveren.
Variatietip: doe eens een lepel pindakaas door het gehakt
====
Italiaanse gehaktballetjes met mozzarella
500 gram mager rundergehakt
2 eieren
1 ui
1 boterham zonder korst
1 teentje knoflook
1 bol mozzarella
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel verse basilicum (fijngehakt)
Ongeveer 100 gram paneermeel
Olijfolie
Pel de ui en snipper hem fijn
Snij de bol mozzarella in kleine stukjes
Doe het gehakt in een kom en meng het gehakt met de eieren, ui, geperste knoflook, basilicum, paprikapoeder en brood zonder korst
Draai kleine balletjes van het gehakt en duw in elk balletje een stukje mozzarella en zorg er voor dat het gehakt weer mooi rond het stukje zit
rol de Italiaanse gehaktballetjes nog even door een schoteltje met paneermeel
Bak de balletjes in een hapjespan met olijfolie tot ze mooi bruin en gaar zijn
Als je er een tomatensausje bij maakt dan is het lekker om ze nog even in de saus te laten smoren
Serveer de Italiaanse gehaktballetjes warm in een mooie schaal met tapas prikkertjes er bij