(TAPAS OF BORRELHAPJE) 4 Heerlijke gehaktballetjes

Anders, Hapje, 20 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 19 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie bereiding

Bereiden

De lekkerste Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus 1 kilo gehakt (liefst half om half) 2 eetlepels paprikapoeder 1 rode peper 200 ml. rode wijn 2 kleine blikken tomatenblokjes 1 blikje tomatenpuree Versgemalen peper en zout 1 ei 1 flinke ui 2 teentjes knoflook 100 gram heel kleine kaasblokjes Paar takjes fijngehakte peterselie 1 eetlepel olijfolie De rode peper in de lengte halveren en de zaadjes verwijderen De ene helft van de rode peper doen we door het gehakt en de andere helft gaat door de saus De rode peper in kleine snijden en de helft door het gehakt mengen 100 gram kaas in heeeel kleine blokjes snijden Paprika, kaasblokjes, peper en zout en het ei ook door het gehakt kneden Draai balletjes van het gehakt (ongeveer 30) In een hapjespan de balletjes op een flink hoog vuur opbakken tot ze mooi bruin zijn Dan de uien, peper en knoflook erbij doen in de pan en na 3 minuten afblussen met de wijn Nu de tomatenblokjes uit blik en de tomatenpuree erbij doen en ongeveer 15 minuten zachtjes laten stoven zodat de smaak van de tomatensaus lekker loskomt Als laatste nog wat peterselie door de saus roeren en klaar zijn je zelfgemaakte Spaanse gehaktballetjes ===== Gehaktballetjes met een vulling van kaas 500 gram gehakt 150 gram jong belegen kaas in blokjes ½ rode paprika 2 theelepels tacokruiden 3 eetlepels paneermeel 1 ei Peper en zout naar smaak Boter om in te bakken Zoete chilisaus om in te dippen Paprika halveren, zaadjes eruit snijden en dan heel kleine blokjes snijden Meng het paneermeel, ei, tacokruiden en de paprikablokjes door het gehakt Naar smaak peper en zout toevoegen Kaas in blokjes van bijna 1 cm snijden Maak van het gehakt een klein balletje en duw in elk balletje een blokje kaas en vouw het gehakt er weer goed omheen Bak de balletjes in een koekenpan met boter tot ze mooi bruin zijn Serveer de balletjes met een beetje zoete chilisaus Tip: zet een bakje tapas vorkjes of prikkertjes naast de balletjes ===== Indische gehaktballetjes als borrelhapje 500 gram rundergehakt 1 ei paneermeel 2 eetlepels ketjap manis 1 teentje knoflook 1 theelepel sambal badjak (of sambal oelek als het echt heet moet worden, badjak smaakt iets milder) 1 ui Olie om de gehaktballetjes in te bakken De ui pellen en heel fijn snijden In een kom het gehakt mengen met het ei, paneermeel, uitgeperst teentje knoflook, sambal, ketjap en de gesnipperde ui Draai van het gehaktmengsel kleine balletjes Bak de balletjes in een flinke koekenpan. Let op, het vuur moet lekker laag staan, dan worden ze rustig gaar zonder zwart of droog te worden De balletjes serveer je op een mooie grote schaal, eventueel een bakje satésaus opwarmen en er naast serveren. Variatietip: doe eens een lepel pindakaas door het gehakt ==== Italiaanse gehaktballetjes met mozzarella 500 gram mager rundergehakt 2 eieren 1 ui 1 boterham zonder korst 1 teentje knoflook 1 bol mozzarella 1 theelepel paprikapoeder 1 eetlepel verse basilicum (fijngehakt) Ongeveer 100 gram paneermeel Olijfolie Pel de ui en snipper hem fijn Snij de bol mozzarella in kleine stukjes Doe het gehakt in een kom en meng het gehakt met de eieren, ui, geperste knoflook, basilicum, paprikapoeder en brood zonder korst Draai kleine balletjes van het gehakt en duw in elk balletje een stukje mozzarella en zorg er voor dat het gehakt weer mooi rond het stukje zit rol de Italiaanse gehaktballetjes nog even door een schoteltje met paneermeel Bak de balletjes in een hapjespan met olijfolie tot ze mooi bruin en gaar zijn Als je er een tomatensausje bij maakt dan is het lekker om ze nog even in de saus te laten smoren Serveer de Italiaanse gehaktballetjes warm in een mooie schaal met tapas prikkertjes er bij

Bronvermelding