Brioche

Brood/sandwiches, Brunch, 12 personen, Frans.

Laatst aangepast: 14-12-2013 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (ca. 7 gr.)
  • 0,5 dl melk
  • 200 gram boter/margarine
  • 35 gram suiker
  • 1,5 theelepel zout
  • 6 eieren

Bereiden

Bloem met gist in een kom mengen en een kuiltje in het midden maken. Melk en boter verwarmen tot de boter gesmolten is en dit mengsel in het kuiltje in de bloem schenken. Suiker, zout en 5 eieren toevoegen. Van het midden uit een soepel deeg kneden (5 a 10 minuten). Afdekken en 45 minuten laten rijzen op een warme plek. Vorm of vormpjes invetten met boter. Deeg uit de kom nemen (niet meer kneden) en bolletjes vormen van 50 a 60 gram. De bolletjes in de vormpjes doen, of als je een grote vorm hebt de bolletjes in een ring in de vorm leggen en een paar in het midden. Leg de bolletjes niet tegen elkaar aan, ze moeten nog flink rijzen. De vorm(pjes) afdekken en op een warme plek ca. 60 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 200 graden Celcius. Het laatste ei los kloppen en de bovenkant van de brioche ermee bestrijken. In het midden van de oven bakken. Kleine brioches 20 a 25 minuten, een grote bioche 30 a 35 minuten. Als de brioche goudbruin is uit de oven halen en de bovenkant direct met water bestrijken. Na 5 minuten de brioche uit de vorm halen en af laten koelen.

Bronvermelding