Basisrecept pizzabodem

Hartige taarten, Hoofdgerecht, 4 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 60 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 11-08-2006 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gram patentbloem
  • 1 zakje instant gist
  • 3 eetlepels olijfolie
  • bloem om te bestuiven
  • olijfolie om in te vetten
  • 2 theelepels zout

Bereiden

Boven grote kom bloem in zeef overdoen. Zeef heen en weer schudden zodat de bloem door de zeef valt. Zakje gist boven kom leegschudden en met vork gelijkmatig door gezeefde bloem scheppen. Over bloem 2 theelepels zout strooien. Met vuist een diep kuiltje in de bloem maken en hierin olijfolie en 350 ml water gieten. Met 1 hand vanuit kuiltje met ronddraaiende bewegingen olie en water door bloem mengen tot een samenhangend deeg ontstaat. Indien nodig wat water toevoegen. Bloem over werkvlak strooien en deeg erop leggen. Deeg doorkneden en telkens met de handpalm platdrukken, zodat het na ca. 10 minuten soepel, glanzend en elastisch is. Deegbal in met olie ingevette kom leggen en afdekken met een natgemaakte theedoek. Kom op warme plek (bv. in vensterbank of bij verwarming) zetten en deeg minstens 1 uuir laten rijzen tot het in volume verdubbeld is. Oven voorverwarmen op 250 graden. Deeg in kom weer wat platter drukken en op de bakplaat leggen. Deegroller met bloem bestuiven en deeg uitrollen in bakplaat. Deeglap met knokkels van hand op 1 cm van de rand indrukken zodat een bolle rand ontstaat. Deeg bestrijken met pizzasaus en beleg. Plaatpizza in oven in 10-12 minuten bakken tot pizza goudbruine randen heeft, gaar en krokant is.

Materialen

fijne zeef bakpapier bakplaat kom theedoek

Bronvermelding