Rijstkroketten met abrikozen

Gebak, Nagerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten, Wachten: 240 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 20-09-2006 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 150 gram papkokende rijst
  • 5 dl melk
  • 25 gram boter
  • 1 mesp. zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 60 gram suiker
  • 8 cm2 sinaasappelschil
  • 4 eieren
  • 75 gram bloem
  • 125 gram broodkruim wit
  • zonnebloemolie
  • 1 eetl. kaneel
  • 3 eetl. fijn kristalsuiker
  • 6 eetl. abrikozenjam
  • 2 eetl. suiker
  • 5 enkele druppels citroensap

Bereiden

Breng de melk aan de kook en voeg boter,zout,vanille- suiker en suiker toe. Blijf zolang roeren tot de suiker is opgelost. Strooi de rijst over de kokende melk. Roer alles krachtig door. Voeg sinaasappelschil toe. Leg de deksel op de pan.Temper de warmtebron. laat de rijst in ca. 30 min. zachtjes gaar worden. Neem de pan van de warmtebron.Verwijder de sinaapelschil. Roer, met een vork 3 eierdooiers door de rijst. Stort de rijst op een platte schaal. Strijk het glad. Laat de rijst afkoelen. Leg er een velletje folie op en plaats de schaal ten minst 4 uur in de koelkast. Klop in een diep bord de rest van de eieren samen met 2 eetlepels water los. Stort de bloem in een tweede diep bord en doe het broodkruim over in een derde diep bord. Vorm van de massa 12 of meer kroketten. Wentel ze eerst door de bloem, daarna door de losgeklopte eieren en wentel ze vervolgens door het broodkruim. laat ze 10 min. in de koelkast rusten Verhit de olie tot ca. 175 0C. Bak de kroketten, niet meer dan 4 tegelijk, in 6-8 min. goudbruin. Wentel de rijstkroketten na het bakken door het mengsel van ka- neel en fijne suiker. Maak de saus door de jam eerst door een fijne zeef te wrijven. Voeg er 4 eetlepels water en de suiker aan toe. Breng alles aan de kook.

Bronvermelding