Aardappelgratin

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Frans.
Wachten: 60 minuten, Bereiding: 25 minuten,

Laatst aangepast: 14-04-2014 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 30 gram Roomboter
  • 1 kilo Aardappelen, Vastkokend geschild
  • 4 tenen Knoflook fijngesneden
  • 1 stuks Ui, middelgroot gepeld
  • 250 ml Slagroom
  • 150 gram Goudse kaas oud 48+ gemalen

Bereiden

Snijd de aardappelen met de mandoline in flinterdunne plakjes. Doe hetzelfde met de ui. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bedek de bodem van de ovenschaal met aardappelschijfjes. Verdeel de knoflook erover en breng op smaak met peper en zout, dek vervolgens af met een laagje ui. Herhaal dit tot de aardappelschijfjes, knoflook en ui op zijn. Op de laatste laag hoeft geen ui, knoflook, peper en zout. Schenk de slagroom over de aardappelschijfjes en bestrooi met de kaas. Verdeel de boter er in kleine stukjes over. Dek af met aluminiumfolie en bak de gratin 1 uur in het midden van de oven. Verwijder na 30 min. het aluminiumfolie. Lekker met varkensrollade en haricots verts.

Materialen

ovenschaal ca. 20 x 30 cm, ingevet; mandoline

Bronvermelding