'Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus' Lekker als hoofdgerecht maar ook als borrel/tapas hapje

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.
Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 06-12-2017 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • ** ** zie onder

Bereiden

Iedereen kent wel de Spaanse balletjes in tomatensaus, de Albondigas, maar dit is mijn Griekse versie en die vinden wij net iets lekkerder. Prima te gebruiken in het weekend als borrel tapas, fingerfood of party hap. Door de week heerlijk op rijst of pasta. Niet moeilijk te maken en goed voor te bereiden. Uiteraard super lekker! Heb je een bakje over gewoon invriezen. ----------------------------------------------------------------------------------- Ingrediënten: 600 gr gehakt HOH 1 ui 2 teentjes knoflook 1 el gesnipperde verse peterselie 1 ei 1 snee oud witbrood zonder korst 150 gr feta 1 t paprikapoeder, pikant Vers gemalen zwarte peper Zeezout Olijfolie De saus: 500 gr gezeefde tomaten 250 ml runderbouillon 100 ml slagroom 1 ui 1 teentje knoflook 3 el bloem Snufje zeezout 1 e basilicum, gedroogd 2 t suiker 50 gr verbrokkelde feta Bereidingswijze Maak eerst balletjes. Snee brood ontkorsten, natmaken met water en uitknijpen. Mengen met gehakt en ei in een schaal. Gesnipperde ui, peterselie en geperste knoflook erbij. Op smaak brengen met peper, zout en paprikapoeder. Goed mengen en de feta ondertussen in 12 blokjes snijden. Maak nu 12 balletjes en verstop er een blokje feta in, naar midden toe drukken en dan ronddraaien tot balletjes. Dan koekenpan nemen met 2 el olijfolie en balletjes rondom mooi dichtschroeien. Leg ze dan in een ingevette ovenschaal. Maak nu saus door gesnipperde ui en geperste knoflook in het braadvet van balletjes aan te braden. Nu bloem toevoegen en al roerend de vleesbouillon en de gezeefde tomaten toevoegen tot een mooie saus ontstaat. Is de saus te dik dan iets dunner maken met water. Breng saus op smaak met suiker en een snufje zout, laat 5 minuten pruttelen en tenslotte de gedroogde basilicum erdoor roeren. Giet saus over de balletjes in de ovenschaal. Zet in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden en bak 20 minuten. Dan uitnemen, de slagroom erdoor roeren, zo wordt de saus super romig, en bestrooien met verbrokkelde feta. Schaal terugzetten en nog 10 minuten bakken in de oven. Balletjes en saus eventueel garneren met vers gesnipperde peterselie. Uitnemen en smullen! Serveertips Lekker met frites, met rijst, op pasta of als malse romige borrelbal/tapas.

Materialen

Pan, ovenschaal

Bronvermelding