Menu
Oerapan
Ingrediënten
- 250 gr spercieboontjes
- 250 gr witte kool
- 250 gr tauge
- 1 st rode lombok
- 200 gr geraspte kokos
- 1/4 blokje trassi
- 1 a 2 schijfjes laos
- 3 a 4 el asam garam
- 3 blaadjes daon djeroek poeroet
- 1 halve ui
- 1 teen knoflook
- 1 tl suiker
- 1 snuf zout
- 1 st maggiblokje
Bereiden
Haal van de tauge de de staartjes
Boontjes in stukjes van 3 cm snijden
Witte kool in stukjes snijden
Blancheer de boontjes en witte kool
Kokos in kom met halve kop HEET water roeren zodat het gaat klonteren.
Tauge wassen met heet water en uitlekken.
Schijf laos kleinsnijden (is hard dus met scherp mes).
Lombok in ringetje snijden.
Starten met boemboe:
In tjobe of keukenmachine de ui/knoflook/trassi/laos/lombok/suiker en zout tot papje maken
Wadjan/wok zonder olie op laag vuur, boemboe erin, vocht komt er vanzelf uit. Bij het vocht 4 el asamwater toevoegen (1 el + 4 el water). Boemboe opkoken in asamwater. De 2 bl. djeroek poeroet en 1 maggiblokje toevoegen. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk water verdampt. Vuur op het laagst, kokos erbij. Door het weinige vocht gaat het een beetje klonteren. Probeer boeboe er toch goed door te roeren. Let op kokos brand aan. Groenten erdoor scheppen. Wordt koud of lauw gegeten bij bijv. boemboe bali.
Materialen
wadjan (wok) en houten spatel. Tjobeh/toemboekan of keukenmachine.