Babi ketjap

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Oosters.
Voorbereiding: 25 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 13-08-2006 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gr mager buikspek of karbonades of hamlap
  • 50 gr boter
  • 2 schijven djahé (zonder vel en kleingesneden
  • 4 st kruidnagels (gebroken op een snijplank)
  • 1 mespunt vetsin
  • 4 sterretjes pekka (steranijs)
  • 1/2 st ui, fijngesneden
  • 3 st knoflooktenen, fijngesneden
  • 1 st maggiblokje, verkruimeld
  • 3 tl suiker
  • 1/2 tl zwarte peper

Bereiden

Snijdt het vlees in repen of vierkante blokjes (niet te klein snijden) Boemboe (maak je in tjobeh/toemboekan of keukenmachine): 1/2 ui 3 knoflooktenen 1 verkruimeld maggiblokje 1 mespuntje vetsin 2 schijven djahé 4 kruidnagels (beetje breken op snijplank) In hoge kom de boemboe doen, 1/2 kop ketjap toevoegen en 3/4 kop water. Vlees erbij en veel peper, alles even laten intrekken. In wok boter smelten (mag niet bruin worden), vlees toevoegen met vocht , alles omroeren. Warm laten worden zodat het suddert. Water moet steeds een beetje indampen, wordt het te weinig dan weer wat water toevoegen. De suiker en pekka toevoegen. Pekka kan je niet eten, verwijderen als je het gaat eten. Voor een pittiger smaak de thabeh rawit toevoegen, je kunt ook sambal nemen. Minimaal een 1/2 uur tot max een een uur laten sudderen. Te zoet? Voeg een maggiblokje toe Te zout? Voeg ketjap toe Lekker na een dag alles in te laten trekken. Het kan worden ingevroren. Eten met rijst.

Materialen

wadjan/wok houten spatel tjobeh/toemboekan/keukenmachine

Bronvermelding