'Curry van aubergines', van Tineke

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 01-11-2019 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 aubergines (± 800 g) en .......

Bereiden

In India en Sri Lanka worden aubergines veel gegeten, zowel de kleine witte als de bij ons bekendere paarse. De kerrieblaadjes uit dit recept zijn niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. De toko verkoopt ze als curry leaves. - 2 aubergines (± 800 g) 3 tl zout 1 tl gemalen kurkuma (koenjit) 2 uien 3 teentjes knoflook 3 tl gemalen koriander (ketoembar) 1 tl gemalen komijn (djinten) 1 tl gemalen venkelzaad (fennel) 1 tl zwart mosterdzaad 3 gedroogde rode pepertjes een handje kerrieblaadjes 100 g santen 1 tl zout ½ eetll azijn 6 eetl olie - Spoel de aubergines af, verwijder de stelen en snijd ze in dikke plakken van 1½ cm. Bestrooi de plakken met 3 theelepels zout en de gemalen kurkuma en wrijf dit even in. Snijd de uien en de teentjes knoflook klein. Verhit 2 eetlepels olie in een grote braadpan, bak de helft van de plakken aubergine aan beide zijden goudbruin en zet ze apart. - Verhit opnieuw 2 eetlepels olie, bak de andere plakken bruin en haal ze uit de pan. Verhit opnieuw 2 eetlepels olie en fruit hierin de ui en de knoflook goudbruin. Voeg de koriander, de komijn, het gemalen venkelzaad en mosterdzaadjes toe, fruit ze even aan en voeg dan de verkruimelde rode pepertjes en de kerrieblaadjes toe. Voeg ½ l heet water toe en los hierin al roerend de santen op. - Laat even doorkoken en voeg dan de plakken aubergine toe. Zet het vuur lager en laat de plakken 5 minuten zachtjes mee sudderen. Schep af en toe voorzichtig om. Voeg nog 1 tl zout en de azijn toe, laat nog even doorkoken en doe het gerecht dan over op een serveerschaal. - Lekker met gekookte witte Basmati-rijst.

Bronvermelding