Tomatenzoetzuur met paprika

Anders, Bijgerecht, 20 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 14-08-2006 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 3,5 dl azijn
  • 9 peperkorrels
  • 9 jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kg tomaten
  • 1 ui
  • 1 groene paprika

Bereiden

Weckpotten, ringen en deksels goed afwassen met heet sodawater. Met heet water goed afspoelen. Schone theedoek dubbelvouwen en op de aanrecht leggen. Hierop potten omgekeerd laten uitdruipen. In kom doen: basterdsuiker, azijn, peperkorrels, jeneverbessen en laurierblaadkjes. Al roerende suiker oplossen. In steelpan water aan de kook brengen. Met scherp mesje velletje van tomaten inkruisen. Tomaten met ongeveer 4 tegelijk enkele seconden in heet water onderdompelen. Met puntig mesje velletje eraf trekken. Tomaten in vieren snijden. Met mesje pitjes en vocht verwijderen. Partjes doormidden snijden. Aan azijnmengsel toevoegen. Ui pellen en in vieren snijden. in heel dunne reepjes snijden. Paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In heel dunne reepjes snijden. Reepjes halveren, ui en paprika door tomaat scheppen. Met jus lepel potten vullen met tomatenmengsel tot ongeveer 1 cm onder de rand. Ringen en deksels erop zetten en klemmen sluiten. Andere schone theedoek opvouwen en in grote pan leggen. Weckpotten er zo inzetten, dat ze elkaar en de wand van de pan niet raken, lauwwarm water erbij schenken tot ongeveer 2 cm onder de rand van de potten. Aan de kook brengen en een 1/2 uur laten koken. Met pannelappen potten uit water nemen en op theedoek op aanrecht zetten. Laten afkoelen.

Materialen

2 weckpotten van 0,5 liter soda 2 schone theedoeken

Bronvermelding