Bisschopswijn

Anders, Drankje, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten, Wachten: 180 minuten, Bereiding: 10 minuten,

Laatst aangepast: 04-11-2006 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 rode landwijn (niet zoet)
  • 1 sinaasappel (zeer goed geboend)
  • 1 stukje pijpkaneel van 5 cm
  • 12-15 kruidnagels
  • 1 muskaatnoot (goed gewassen)
  • 60-90 gr suiker (eventueel)
  • 1 dl rum (eventueel)

Bereiden

Steek met het schilmesje aan de bovenzijde een stukje uit de sinaasappel en steek daar de pijpkaneel 2-3 centimeter in. Prik de kruidnagels rondom in de sinaasappel en doe die met de muskaatnoot in de pan. Giet de wijn en 1/2 liter water bij de inhoud van de pan. Verwarm de wijn langzaam op het komfoor of theelichtje en laat deze gedurende 3-4 uur trekken. Houd de pan goed gesloten. Zorg ervoor dat de wijn niet gaat koken; dan is deze al veel te heet. De wijn liefst niet verwarmen boven 70 graden. Boven deze temperatuur verdampt de alcohol en veranderen de geur en de smaak van de wijn. Neem de sinaasappel en de muskaatnoot uit de pan. Haal de kaneel en de kruidnagels uit de sinaasappel. Pers deze uit en voeg het sap bij de warme wijn. Voor de liefhebbers van een wat zoetere en sterkere bisschopswijn; voeg er de suiker en de rum aan toe. Schenk de warme wijn in royale glazen, bijvoorbeeld grote wijnglazen.

Bronvermelding