Atjar ketimoen

Salades, Bijgerecht, 4 personen, Oosters.
Wachten: 120 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 04-11-2006 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 middelgrote groene komkommers
  • zout
  • 1 middelgrote rode paprika
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1,5 theel. sambal manis
  • 1 kemirienoot, geraspt
  • 1 theel gemberpoeder
  • 1/2 theel. koenjit of kurkuma
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2-3 eetl. slaolie
  • 2 dl blanke azijn

Bereiden

Was de komkommers en snijd ze overlangs door. verwijder het kleine stukje steel en schep met een lepel de zaadjes uit de halve komkommers. Snijd de halve komkommers overdwars in 1 centimeter brede repen. Vermeng die in de kom met 3 eetleps zout. Zet de kom 1,5-2 uur weg. Was de paprika en snijd deze overlangs 2 keer door. Verwijder de steel, neem de zaadlijsten met zaadjes weg en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Zet deze apart. Doe in de kom knoflook, sambal, kemirie, gemberpoeder en koenjit. Doe daar de helft van de snippers ui bij en wrijf die met de bolle zijde van de houten lepel fijn of gebruik daarvoor een mixer. Spoel de repen komkommer met koud water in het vergiet af. Laat het water goed uitlekken schep door de nagenoeg droge stukjes komkommer in de kop of slabak de rest van de uisnippers, de suiker en de reepjes paprika. Verwarm de olie in de koekenpan en bak hierin onder goed roeren het kruidenmengsel licht aan. Schenk de azijn bij het mengsel in de pan en laat de inhoud heet worden. roer de hete kruidenazijn door de inhoud van de kom en laat deze afkoelen. Proef de atjar als deze koud is en voeg naar smaak azijn of suiker toe.

Bronvermelding