Cake: Marmertulband

Gebak, Hapje, 20 personen, Hollands.
Voorbereiding: 40 minuten, Bereiding: 75 minuten,

Laatst aangepast: 28-03-2008 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • 300 gr zachte boter
  • snufje zout
  • 300 gr witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 6 eieren
  • 300 gr bloem
  • 3 eetlepels cacao
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • boter om in te vetten

Bereiden

Oven voorverwarmen op 150°C. Tulbandvorm invetten. Cakebeslag maken: In (beslag)kom boter, zout, basterdsuiker en vanillesuiker met de mixer tot romige massa kloppen. 1 ei toevoegen en met de mixer erdoor kloppen. Als ei volledig is opgenomen volgende ei toevoegen, en zo stuk voor stuk erdoor kloppen. Bloem in gedeelten boven dit mengsel zeven en met een spatel er luchtig door scheppen. Beslag over 3 kommen verdelen. In kopje cacao met 2 eetlepels suiker en 3 eetlepels warm water tot glad papje roeren. Cacaopapje door het beslag in één kom roeren. In ander kopje oploskoffie met rest van suiker en 1 eetlepel warm water tot glad papje roeren. Koffiepapje door andere beslagkom roeren. Laagje wit beslag in vorm scheppen. Hierop laagje chocoladebeslag en laagje koffiebeslag scheppen. Dit herhalen tot al het beslag op is. Met steel van houten lepel op vier plaatsen een keer luchtig door beslag roeren (bijv. in de vorm van een 8). In midden van de oven cake in ca. 1¼ uur goudbruin en gaar bakken. Uit oven tulband ca. 5 minuten laten afkoelen, daarna uit de vorm op een rooster verder af laten koelen.

Materialen

tulbandvorm (inhoud ca. 2 liter), mixer, spatel

Bronvermelding