Gehaktbrood met paddestoelen

Anders, Hoofdgerecht, 6 personen, Mediterraan.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 100 minuten,

Laatst aangepast: 03-09-2006 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kilo rundergehakt
  • 5 witte boterhammen, verkruimeld in de keukenmachine
  • 2 ons ontbijtspek, dun gesneden
  • 3 ons gemengde paddestoelen, schoon en in plakjes
  • 1 handvol boleten (gedroogde)
  • 1 el mosterd (volle lepel)
  • 1 scheut wijn, wit of rood
  • 2 eieren
  • 100 gram boter (nooit margarine!)
  • tijm, salie
  • 2 middelgrote uien, fijn gesnipperd

Bereiden

Laat de gedroogde boleten een half uurtje wellen in warm water en snij ze klein. Fruit de uien en knoflook in ruim boter zacht en geel. Voeg tijm, salie, boleten en de andere paddestoelen toe, laat ze meefruiten. Giet er een scheut wijn bij, laat even stoven en daarna een beetje afkoelen. Het gehakt met het broodkruim, de eieren, mosterd en flink peper en zout samen met het ui-paddestoelenmengsel goed door elkaar kneden. Proef op zout en kruiderij. Bekleed het bakblik met de plakjes spek, laat ze over de rand hangen. Prop het gehaktmengsel er netjes in (goed aandrukken) en leg de overhangende spekplakjes eroverheen. Schuif het blik in de oven en laat ruim een uur braden. Voorzichtig op een schaal storten en er fikse plakken van snijden.

Materialen

Koekenpan, cakeblik, voorverwarmde oven 170 graden C.

Bronvermelding