Castelana, een appeldessert

Gebak, Nagerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 15 minuten, Wachten: 70 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 19-10-2006 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kg rinse appelen
  • 5 eetl. suiker
  • 0,5 ltr. melk
  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. boter
  • 2 eetl. bloem
  • 1 eierdooier
  • 50 gr. amarettikoekjes
  • 2 eetl. pijnboompitjes

Bereiden

Snijd de geschilde appels in dikke plakken, leg ze in een ovenschaal en voeg een half glas water toe. Bestrooi de plakken met 2 eetl. suiker en gaar de appels in de oven op 160 graden in 40 min. zacht. Breng melk in een pannetje aan de kook met het kaneelstokje en roer er drie eetl. suiker doorheen. Roer boter, olijfolie en bloem in een ander klein pannetje door elkaar en laat de boter op laag vuur smelten. Giet in een dun straaltje al roerend de melk erbij, totdat een luchtige creme ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer er een eierdooier door. Verdeel de creme over de appels en strooi er de amarettikoekjes en pijnboompitten over. Bak het gerecht nogmaals 30 min. in de oven op 150 graden. Serveer het dessert bij voorkeur lauwwarm.

Materialen

ovenschaal

Bronvermelding