Couscous met kip

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.
Voorbereiding: 20 minuten, Wachten: 10 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 300 gram couscous
  • 4 stuks kippebouten in twee stukken gehakt
  • 4 stuks merguezworstjes
  • 1 stuk prei
  • 4 stuks grote uien
  • 1 stuk winterwortel
  • 1 stuk aubergine
  • 1 stuk courgette
  • 3 blikjes gepelde tomaten
  • 1/2 liter kippebouillon
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1/2 eetlepel gemalen tijm
  • 1/2 theelepel harissa
  • 1 eetlepel zout
  • 3 kopjes water
  • 6 teentjes knoflook

Bereiden

Sprenkel royaal (Marokkaanse) olijfolie over de couscous en wrijf die er met uw handen goed door de couscous. Strooi er nu zout over en sprenkel het eerste kopje water over de gries. Opnieuw met uw handen door de couscous werken en mogelijke klontjes eruit wrijven. Laat het vocht in de couscous trekken opdat het welt. Na enige tijd het tweede kopje water, wellen laten en loswrijven, en met het derde kopje idem. De couscous is nu goed geweld en kan in de stomer. Ondertussen snijdt u de groenten in grove stukken. De kip wordt met een flinke scheut olijfolie bruin gebraden. Dan gaan de uien , de knoflook, de prei en de wortel erbij om ook nog even meegebakken te worden. De gepelde tomaten mogen er nu bij. Goed doorroeren en nu de kruiden erbij. Vervolgens de bouillon. Laat het geheel in de couscousier nu 30 minuten stoven, met de stomer met de couscous erop, zodat de stoom van de kruidige bouillon in de couscous kan trekken. Tenslotte de merguezworstjes, de aubergine en de courgette en de harissa (een hete peperpasta) erbij. Als u het niet zo scherp wilt maken wees dan voorzichtig met de hoeveelheid harissa. Serveer de couscous apart. De kip en de worstjes apart en de groente-kruidensaus ook apart. In Marokko wordt met de handen gegeten, maar u mag het met een vork en mes doen!

Materialen

Bij voorkeur een couscousier of een andere stoompan met niet al te grote gaatjes. Indien u couscous gebruikt uit een pak van de supermarkt kunt u de gebruiksaanwijzing op het pak volgen. Koopt u de couscous bij een Marokkaanse winkel volg dan de aanwijzingen van dit recept.

Bronvermelding