Falafelballetjes met couscous

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Mediterraan.

Laatst aangepast: 08-10-2020 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 10 Gram Couscouskruiden met 2 el olie
  • Of kruidensaus voor couscous
  • yoghurt, voor erbij
  • 1 Stuks kikkererwten blik 400 gram, uitlekken tot 200
  • 2 tl komijn
  • 1 tl gerookte paprikapoeder,mild
  • 50 gram verse broodkruimels of paneermeel
  • 1 teen knoflook,gepeld
  • 1 stuks ei, geklopt of 2!
  • olijfolie
  • 200 gram couscous
  • 1 handjes fijngehakte munt en koriander
  • 4 stuks romatomaten, pitjes verwijderd, in stukjes
  • 1 aubergine, in stukjes
  • 1 courgette, in stukjes
  • 1 paprika, in stukjes
  • rozijnen en gedroogde abrikozen

Bereiden

1 Verwarm de oven voor op 200 °C. (10minuten) Mix de kikkererwten, komijn, het paprikapoeder, de broodkruimels, knoflook en het ei in de keukenmachine met flink wat zout en peper tot een glad mengsel. 2 Verdeel met je vingers in 12 porties, maak er balletjes van en druk ze plat tot burgertjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de bovenkant met 1 eetlepel van de olijfolie. 3 Bak ze in 20 minuten goudbruin (ze worden steviger bij het afkoelen). Nu kun je ondertussen het couscouspakket van Lidl klaargemaakt hebben : snijd de courgette, aubergine en paprika in grove stukken. Snipper een ui en de knoflookteen. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime pan of wok. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2 minuten op matige temperatuur. Schep de groente, rozijnen en in stukjes gesneden abrikozen erdoor. Schenk 200 ml water in de pan en stoof afgedekt op een matige temperatuur in 12 minuten gaar. Doe de couscous (100 gram pp) in een ruime kom en voeg (ong. 130 ml per 100 gram couscous )kokend water en 1 el olijfolie toe. Dek direct af en laat 10 minuten staan. Maak kruidenpasta van 10 gram couscouskruiden met 2 of 3 eetlepels olijfolie en voeg dat toe aan de pan. Of gebruik de kruidenpasta van Lidl. Roer de couscous los met een vork en schep door de pan. Stoof het gerecht afgedekt nog 5 minuten op lage temperatuur. of je gaat met punt 4 verder: 4 Doe intussen de couscous met de rest van de olie in een kom. Schenk er kokend water bij zodat de couscous net onderstaat, dek af met een bord en wacht 10 minuten. Roer los, voeg zout en peper toe en voeg de kruiden, stukjes tomaat en ingemaakte citroen toe. Leg de falafel erop.

Materialen

staafmixer, mes, pan, kom, snijplank, braadpan

Bronvermelding