Aardappel-bloemkoolpuree met speklapjes

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Bereiding: 25 minuten,

Laatst aangepast: 05-11-2018 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 400 gram kruimige aardappels
  • 1 bloemkool
  • 500 gram speklapjes
  • 3 eetlepels kerriepoeder
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • tijm
  • zonnebloemolie
  • 100 gram walnoten
  • 80 gram roomboter
  • scheutje walnootolie

Bereiden

Bereiden Verwarm de grillstand van de oven voor op 180 °C. Breng 2 pannen met water en een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in een pan met water in circa 20 minuten gaar. Snijd de bloemkool in stukken en kook de bloemkool circa 15 minuten in de andere pan met water. Wrijf de speklapjes in met de helft van het kerriepoeder en leg ze op een ovenrek. Schuif het ovenrek op een bakplaat zodat het vet uit de speklappen niet in de oven lekt en bak de speklapjes in circa 15 minuten rondom krokant. Pel en snipper de uien. Pel en hak de knoflook fijn. Giet de bloemkool af en stoom droog. Ris en hak de tijm. Verhit een scheutje olie in de pan waar de bloemkool in gekookt is en fruit de ui, knoflook en tijm met de rest van de kerrie circa 3 minuten. Leg de walnoten bij de speklappen in de oven en rooster ze 5 minuten mee. Voeg de bloemkool toe en de helft van de boter toe aan de pan met ui en knoflook en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en een scheutje walnootolie. Giet de aardappels af, stoom droog, pureer fijn met een pureestamper en meng er de rest van de boter erdoor. Meng de bloemkoolpuree erdoor. Serveren Serveer de aardappel-bloemkoolpuree met de speklapjes en bestrooi met de walnoten. Besprenkel met een beetje walnootolie.

Materialen

pureestamper staafmixer

Bronvermelding